MEDICINA

Készülj előre: Idén így úszd meg tutira az influenzát

Ha tél, akkor megkerülhetetlen az influenzaszezon. A fertőző betegség komoly szövődményeket is maga után vonhat, de az biztos, hogy legalább egy hétre kiüti az embert. Ezért jobb, ha el se kapjuk a vírust.
  • Szerző:

Hirtelen csap le az áldozatra a hidegrázás és a rosszullét: az influenzavírust szinte lehetetlen kikerülni, hiszen a levegőben terjed, így elég, ha valaki elköhinti magát mellettünk a boltban vagy a tömegközlekedésen. Az ellen, hogy elkapjuk, leghatásosabban az immunrendszer megelőzésével tudunk védekezni. Mivel a járványveszélyes időszak októbertől áprilisig tart, szinte lehetetlen, hogy ne találkozzunk fertőző betegekkel. Mégis tehetünk óvintézkedéseket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hátha 01

Fotó: Pixabay.com

Fokozottabban figyeljünk a higiéniára

Ebben az időszakban érdemes kerülni a nagy tömeget vonzó helyeket, a bevásárlóközpontokat és a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket. Persze ezt szinte lehetetlen elkerülni, de ha betegek vagyunk, akkor feltétlen maradjunk otthon. Érdemes kerülni ismerősökkel a kézfogást, puszit is. Ilyenkor sokkal fontosabb a kézmosás, mint máskor, ha tehetjük, használjunk fertőtlenítős kézmosószert, és papírtörlőt vagy meleg levegős szárítót használjunk törölköző helyett. Ilyenkor a takarítást is komolyabban kell venni; rendszeresen töröljük át az ajtókilincseket, és hazaérve azonnal mossunk kezet.

Támogassuk meg az immunrendszerünket!

Fotó: Pixabay

Nagyon nem mindegy, hogy ha el is kapjuk a fertőzést, hogyan küzdi le a szervezetünk, és ehhez elengedhetetlen, hogy segítsük a természetes védekezőképességét. Elsősorban a helyes táplálkozással tudunk tenni ezért: fogyasszunk sok gyümölcsöt, és rostban, vitaminban gazdag zöldségeket. A rendszeres mozgással is sokat tehetünk az ellenállóképesség növeléséért, de, ha a szabadban mozgunk, mindig figyeljünk a megfelelő öltözködésre. Bevethetünk gyógynövényeket is: a citromfű, a kakukkfű, a fahéj, szegfűszeg és a bors például nem csak az immunrendszert erősítik, de megakadályozzák a vírus tovább terjedését is.

Nátha vagy influenza?

Fotó: Pixabay

Általában, akinek kicsit is fáj a torka, már influenzára gyanakszik, pedig ekkor még nem egyértelmű a fertőzés. A náthás beteg nem csupán a torkát fájlalja, de erősen folyik az orra is, és az állapot lassan alakul ki. Sokan ilyenkor még eljárnak dolgozni, nem fekszik ki a betegséget, pedig influenza esetében ezzel súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Ezért fontos tudni a különbséget. Míg a náthás beteg általában hőemelkedéssel küzd, az influenza több napig tartó, magas lázzal jár, erős végtag- és ízületi fájdalommal, és elesettséggel. A náthával ellentétben gyorsan jelentkeznek a tünetek, és legalább 3-7 napos ágynyugalom javasolt.

 

És ezeket olvastad már?