MEDICINA

Jön az influenzaszezon, jobb, ha mostantól így takarítunk

Mint minden fertőző betegségnek, úgy az influenzának is megvan a saját „etikettje”, hiszen a szabályok betartásával elkerülhető vagy mérsékelhető a továbbfertőzés.
címkék:
  • Szerző:

1. Lehetőség szerint kerüljük a nagy tömeget vonzó helyeket, a bevásárlóközpontokat, zsúfolt közösségi közlekedési eszközöket. Természetesen ez sokszor elkerülhetetlen, azonban a fő szabály, hogy ha a betegség tüneteit észleljük magunkon, akkor semmiképp se menjünk zsúfolt helyre, maradjunk otthon pár napig, pihenjünk, ha megoldható, otthonról dolgozzunk.

2. Kerüljük a másokkal való testi kontaktust, lehetőség szerint mellőzzük a puszit, kézfogást.

Fotó: Profimedia

3. Gyakrabban mossunk kezet, különösen tüsszentés után, illetve alkalmazzunk fertőtlenítő kézmosót. Irodában, munkahelyen lehetőség szerint törölköző helyett papír kéztörlőt vagy kézszárítót használjunk!

4. Fokozottan figyeljünk oda a fertőtlenítő takarításra! Otthonunkban, ha időhiány miatt nem is tudunk gyakrabban takarítani, a leggyakrabban használt eszközöket rendszeresen töröljük át. Ilyen például az összes ajtókilincs, de különösen a bejárati ajtóé, amit fertőtlenítő szerrel töröljünk le, lehetőleg naponta. Hazaérve azonnal mossunk kezet! Rendszeresen tisztítsuk az otthoni munkakörnyezetünket is, az asztalt, számítógép-billentyűzetet, egeret, tévé távkapcsolóját is erre való szerrel, különösen, ha már tüsszögünk.

5. A középületekbe lépés előtt, valamint onnét távozva tisztítsuk meg kezünket víz nélkül használható fertőtlenítő kézmosóval, ebből mindig tartsunk egy kis üveggel a táskánkban. Gyógyszertárban, drogériákban beszerezhető.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?