MEDICINA

A természet gyógyító adománya valóságos C-vitamin bomba

A természetben fellelhető növények közül nagy C-vitamintartalma miatt érdemes a homoktövist fogyasztani. Most megtudhatod, mennyi mindenre jó.

A homoktövis narancssárga bogyói az egyik leggazdagabb C-vitamin forrás hazánkban, és magas az antioxidáns tartalma is. Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Íme néhány információ, mire is jó a homoktövis.

EZEKET OLVASTAD MÁR?


Fotó: 123 RF

1. Erősíti az immunrendszert

Magas C-vitamin tartalma miatt jó a megfázások kezelésére, védi erősíti az immunrendszert. Influenza idején nagyon hasznos.

2. Optimális testsúlyhoz segít

Magas energia-és a fehérjetartalma, viszont kevés benne a szénhidrát. Zsíroldó hatása fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában.

3. Gyulladáscsökkentő

Hámosító, gyulladáscsökkentő hatása segít a sebek és bőrbetegségek gyógyulásában.

4. Feltölt vitaminokkal


Fotó: 123 RF

Jelentős az aszkorbinsav-, flavonoid- és proteintartalma.18 féle aminosavat, 24 kémiai elemet- többek között vasat, kalciumot-tartalmaz, valamint A-B1,-B2-,E és F-vitaminokat rejt magában.

5. Szépségápolásban is hasznos

Napolajok alapanyagaként hasznosítják, olaja ugyanis véd a napsugárzás okozta károsodástól. Ez télen is fontos lehet, síelésnél a hegyekben. Erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulását, gátolja a hajhullást és a ráncok megjelenését.

6. Lelassítja az öregedést

Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedést, ezt a benne található flavonoidok segítségével éri el. Ezeket a vegyületeket hatékonynak tartják az öregedés mérséklésében.

7. Szívbetegségek kialakulásának megelőzésében is nagy szerepe van

Az érfalak rugalmasságának növelésében segít. Részt vesz a szervezetünkben található káros, LDL koleszterin szintjének csökkentésében, s így az érelmeszesedés kialakulását is meggátolja.

Készíthetsz belőle dzsemet, bort, zselét, lisztet, leveleiből teát. A bogyóit nyersen szárítva vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatod. Ha ivólevet készítesz belőle és azt iszod, szinte újjászülethetsz.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?