MEDICINA

Íme az új viselkedési szabályok: Illemtan két méter távolságból

A járványhelyzet sok más újdonság mellett új illemszabályokat is magával hozott. Hogyan illik viselkedni, amikor veszélybe kerül az ajánlott két méter távolság? Mutatjuk az új szabályokat.

Mit tegyek, ha a liftben már van valaki?

Ha egy kicsit is betegnek érzed magad, semmiképp ne használd a liftet – már csak azért sem, mert ilyenkor el sem szabad menned otthonról. Ha viszont egészséges vagy, és beszállnál a liftbe, de ott már van valaki, akkor is jobban teszed, ha elengeded az illetőt, és a következő lifttel mész fel. Másokat is nyugodtan megkérhetsz rá udvariasan, hogy ne szálljanak be a liftbe, menjenek inkább a következővel. Ha viszont a fittséged megengedi, még biztonságosabb megoldás, ha egyáltalán nem liftezel. Ez nem csak a mozgás miatt egészséges, hanem azért is, mert nem tudhatod, nem tüsszentett vagy köhögött-e valaki egyet előtted a liftben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Maszk01

Mit tegyek, ha futás közben egy gyalogos jön szembe a járdán?

A legutóbbi kutatások szerint a futóktól még nagyobb távolságot kell tartani, így a legjobb, ha néptelen utcákban, vagy kihalt parkokban futsz. Ha mégis meglátsz egy gyalogost, érdemes nagy ívben elkerülnöd, mindkettőtök egészségének védelme érdekében. Futás közben ugyanis te is jobban kapkodod a levegőt, mint máskor, így könnyebben belélegezheted a levegőben lebegő, kilélegzett cseppeket, kórokozókat.

Mit tegyek, ha valaki benyomul a boltban a polcok közé?

A boltok polcai között általában nincs akkora távolság, hogy meg tudjátok tartani a két métert. Épp ezért érdemes a bevásárlást a kevésbé forgalmas időszakokra időzíteni, és minél gyorsabban összeválogatni az árut, amit meg akarsz venni. Ez most sajnos nem a nézelődés ideje. Alapszabály az is, hogy viselj maszkot. Ha viszont a pénztárnál vagy a pultnál valaki a nyakadba liheg, nyugodtan megkérheted, hogy álljon arrébb.

Illemszabályok 03

Fotó: Pixabay.com

Mit tegyek, ha valaki nem visel maszkot?

Sok helyen már kötelező a maszk viselése. Mivel a maszk elsősorban a többi embert védi, teljesen jogos reakció, ha a szokottnál is nagyobb ívben kerülöd ki az illetőt, vagy egyenesen átmész az út túloldalára. A biztonság az első.

Illemszabályok 01

Fotó: Pixabay.com

Hogy szóljak rá valakire, hogy ne álljon a nyakamra?

Semmi esetre se ingerülten. Többet érsz el, ha kedves vagy, vagy egyenesen vicces. Például így: „Én is nehezen hiszem, hogy ez a normális, de megtenné, hogy egy kicsit odébb áll?„ Egyelőre mindenki csak keresi a helyét ebben a helyzetben, így ne ítélkezz afölött, aki még nem szokta meg a megfelelő távolságtartást. Lehet, hogy egyszerűen csak fáradt, vagy egy pillanatra nem figyelt oda.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?