MEDICINA

Így vásárolj biztonságosan! Lehet, hogy ezekre a szabályokra nem gondoltál?

Járvány ide vagy oda, néha muszáj bevásárolni, hiszen most, hogy az egész család otthon van, több élelmiszer fogy. De ha már kimerészkedsz a boltba, vagy házhoz rendeled az élelmiszereket, érdemes ezt úgy tenni, hogy a lehető legnagyobb biztonságban maradj. Mutatjuk a szabályokat.

Ha házhoz rendeled az élelmiszert

Ha lehet, törekedj az érintkezésmentes házhoz szállításra. A nagyobb üzletláncoknál természetes, hogy a rendelésnél, kártyával, az interneten keresztül fizetsz, de a kisebb üzletek jó része is lehetőséget ad erre. Élj vele, kerüld a készpénzt. Amikor megérkezik a futár, kérd meg, hogy egyszerűen hagyja az ajtó előtt a dobozt. Te pedig maszkban és kesztyűben menj ki a csomagért, és ha lehet, még kint, az ajtó előtt fertőtleníts le mindent.

Bevásárlás 01

Fotó: Pixabay.com

Ha a boltba mész

Ne a zsúfolt időszakban menj!

Lehetőleg akkor vásárolj, amikor előreláthatóan nincsenek sokan. Válaszd a reggeli órákat, vagy a késő délutánt, az estét, és ha lehet, hagyd ki a klasszikus, szombat délelőtti csúcsforgalmat. Menj egyedül, és maradj távol a többiektől, az ismerősöknek is csak távolról integess. Ne itt beszélgessetek, inkább hívjátok fel egymást később.

Vigyél magaddal fertőtlenítő kendőt!

Viselj maszkot és kesztyűt, a kosár vagy a bevásárlókocsi fogóját pedig fertőtlenítsd kézfertőtlenítő kendővel, mielőtt bemennél az üzletbe. Ha esetleg nem volt rajtad kesztyű, szintén fertőtlenítsd le alaposan a kezed, amikor kijössz a boltból. Az arcodhoz pedig semmi esetre se nyúlj!

Bevásárlás 02

Fotó: Pixabay.com

Fertőtlenítsd az árukat!

A dobozokat, műanyag és üveg palackokat, fertőtlenítsd hypós vízzel vagy fertőtlenítő kendővel, ahogy hazaérsz (egy liter vízbe 2 evőkanál hypót önts, ebbe mártogass egy kendőt, amivel letörlöd az árukat). A fertőtlenítő oldatot hagyd rajtuk legalább egy percig, mielőtt szárazra törölnéd a dobozt. A papírba csomagolt élelmiszereket (lisztet, cukrot) tedd félre pár napra, de legalább pár órára, majd töltsd ki a tartalmukat egy befőttes üvegbe, és dobd ki a csomagolást. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mosd meg, és amit lehet, főzve fogyassz. A padlót is mosd fel, ahová a szatyrot letetted. Ha nem akarsz túl sok nylon zacskót használni, válaszd a fehér vászontáskákat, amelyeket minden használat után moss ki legalább 60, de inkább 90 fokon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?