MEDICINA

Ezt teszi a testeddel az erős paprika, ha heti négyszer bevállalod

Aki szeretne megelőzni néhány csúnya betegséget, jobb, ha megkedveli a fűszeres ételeket. A kutatók szerint ugyanis az erős paprika tartós fogyasztása kifejezetten egészséges!

Olasz kutatók 23 000 önkéntest figyeltek meg nyolc éven keresztül, és arra a következtetésre jutottak, hogy a heti négyszeri erőspaprika-fogyasztás csökkentheti a halálos szívroham kockázatát. Azok a résztvevők ugyanis, akik pikáns ételek rendszeres, legalább heti négyszeri fogyasztásáról számoltak be, jóval kevésbé voltak kitéve az idő előtti halálozás kockázatának. Az ő esetükben akár 40 százalékkal is kisebb volt a veszély!A kutatók azt is megállapították, hogy az erős ételek még azoknak a szívére is jó hatással voltak, akiknek az étrendje egyébként nem minősült egészségesnek.

Fotó: Pixabay.com

A jó hatás hátterében valószínűleg a kapszaicin nevű, a paprika csípősségét adó vegyület áll. Más kutatók viszont vitatják az erős paprika szívvédő hatásával kapcsolatos eredményeket. Szerintük a szívvédő hatást azért sikerült kimutatni, mert a vizsgált önkéntesek Olaszország egy olyan régiójában, Molise-ben élnek, ahol a mediterrán étrend, amelyet a világon a legegészségesebb étrendek egyikének tartanak, általánosnak számít. Ez az étrend bővelkedik zöldségekben, gyümölcsökben, diófélékben, hüvelyesekben, halban és egészséges zsiradékokban, például olívaolajban, míg vörös hús, tojás és tejtermék mértékkel szerepel benne.

A megfigyelt önkéntesek közül a 8 év folyamén 1236-an hunytak el, legtöbbjük daganatos betegségben Ezek a betegségek feleltek a halálesetek egyharmadáért, és nagyjából ennyit tett ki a szív- és érrendszeri halálesetek száma is.

Erős paprika 02

Fotó: Pixabay.com

Rendszeres erőspaprika-fogyasztásról a résztvevők 24 százaléka számolt be, míg az alanyok harmada egyáltalán nem fogyasztott erős paprikát. A tanulmány szerint azoknál, akik legalább hetente négyszer fogyasztottak pikáns, fűszeres ételt, 23 százalékkal kisebb volt annak kockázata, hogy még a kutatás befejezése előtt elhaláloznak. A szívrohamból eredő elhalálozás kockázata 40, a szívkoszorúér-betegségből eredő halál kockázata 34 százalékkal volt kisebb a rendszeres erőspaprika-fogyasztók körében, míg a daganatos betegségből eredő halál kockázata 10 százalékkal volt kisebb azoknál, akik nem fogyasztottak erős paprikát.

Dr. Marialaura Bonaccio, a kutatás vezetője szerint ez a védő hatás független volt attól, milyen étrendet követett egyébként az illető: az egészséges mediterrán, és a kevésbé egészsége sétrend esetén ugyanúgy megfigyelhető volt. Dr. Licia Iacoviello, a kutatás másik szerzője szerint az erős paprika az olasz kutúra része, jó hatásáról már évszázadok óta beszámoltak, ám a tudomány most talált rá először bizonyítékot. Ahhoz azonban további vizsgálatokra lesz szükség, hogy átlássák, pontosan hogyan is hat az erős paprika az egészségre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?