MEDICINA

Ezért egészségtelen, ha azonnal beágyazol ébredés után

Te is azzal kezded a napot, hogy szépen megcsinálod az ágyadat? A szakértő szerint nem jó ötlet; és azt is elárulta, mit kellene tenned helyette.
  • Szerző:

Hozzátartozik a reggeli rutinhoz, hogy az ember elrendezi az ágyneműt, és letakarja az ágyat egy mutatós takaróval. Az tény, hogy így sokkal letisztultabb és szebb a hálószoba, mint a vetetlenül hagyott fekhellyel, de kevesen tudják, hogy ez nem csupán egészségtelen, de gusztustalan is lehet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Egy népszerű blogger, Mrs. D arra biztatta a követőtáborát, hogy a jövőben reggel legalább egy órán át hagyják vetetlenül az ágyat, de az is jó, ha csak akkor ágyaznak be, amikor hazaérkeznek. Ugyanis ha felkelés után rögtön letakarod az ágyneműt, akkor irtózatosan el fognak szaporodni a poratkák.

Fotó: Pixabay.com

Ez azért lehetséges, mert közvetlenül felkelés után az ágy nem csupán kellemes meleg, de enyhén nedves is az alvó ember izzadtságától. A meleg, nedves környezetet pedig imádják a szabad szemmel alig látható rovarok. Hogy mennyire nem a levegőbe beszél a bloggernő, az kiderült egy kutatás adataiból is: miszerint az ágyakban több, mint egymillió poratka él, és nem csupán a paplant és a párnát, de a matracot is módfelett kedvelik. A miniatűr rovarok az emberi testről lehullott apró bőrlemezkékkel táplálkoznak, és közben olyan anyagot ürítenek, ami allergiát és asztmát is okozhat.

Alvás 02

Fotó: Pixabay.com

Ha beágyazol, azzal bebiztosítod nekik a legjobb életfeltételeket; a szellőztetést viszont nem szeretik, a napfény és a légáramlat megtizedeli őket. Az ágyad szellőztetése mellett az is fontos, hogy havonta legalább egyszer alaposan tisztítsd ki a matracodat: szórj egy kevés szódabikarbónát rá, hagyd hatni 10-15 percet, majd alaposan porszívózd ki. Bár teljesen nem tudod kiirtani a poratkákat, nem mindegy, hogy mennyi kéretlen hálótárssal osztod meg az ágyadat éjszakánként…

És ezeket olvastad már?