OTTHONKA

Koronavírus: Nem is gondolnád, de a lakásodon belül ettől betegedhetsz meg

Szeretnéd, ha az otthonod az egészség szigete lenne? Akkor nem árt odafigyelni néhány olyan mindennapi használati tárgyra, amit talán kevesebbszer takarítasz a kelleténél. Vajon hol rejtőznek a kórokozók?

Úgy gondolod, a te lakásod valóban tiszta? Ki kell, hogy ábrándítsunk: magunk sem hittük, hogy vannak tárgyak, amelyeket ennyiszer kellene mosni, takarítani. Pedig ha valamikor, akkor most igazán nagy szükség van a higiéniára – megmutatjuk, melyek azok az otthoni, mindennapi eszközök, amelyektől beteg lehetsz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Betegség 01

Fotó: Pixabay.com

Ágynemű

Hajszálak, izzadtság, ledörzsölődött hámsejtek: ezek mind az ágyneműdön és a hálóruhádon gyűlnek össze éjszakánként, remek táptalajt adva a baktériumoknak. Aligha kell mondanunk, hogy minél ritkábban mosod az ágyneműt, annál több van belőlük. A megoldás: legalább hetente mosd ki a lepedőt és a paplanhuzatokat, a párnahuzatokat pedig ennél is gyakrabban 3-4 naponta cseréld. Elég, ha arra gondolsz, hogy mennyi minden tapadhat meg a hajadon, ha nem mosod meg minden nap.

Fogkefe

Legalább 3 havonta érdemes lecserélni, nem csak akkor, amikor már láthatóan használhatatlanra kopott. Ha pedig megbetegszel, akár csak egy sima náthában is, gyógyulás után mindenképp vegyél új fogkefét, nehogy épp ezzel juttasd vissza a kórokozókat a fogíny érzékeny, sérülésekre hajlamos felületére.

Betegség 02

Fotó: Pixabay.com

Telefon, billentyűzet, távirányító, kilincsek

Ezek azok a tárgyak, amelyek egész nap a kezünk ügyében vannak, és folyamatosan fogdossuk őket. Sokan még a vécébe is magukkal viszik a mobiljukat, amit ráadásul az arcukhoz is tesznek. De az sem sokkal egészségesebb, amikor frissen hazaérve, még kézmosás előtt fogjuk meg a kilincseket. Ezeket a felületeket naponta kellene fertőtleníteni fertőtlenítő kendővel, vagy mobil tisztítására alkalmas szerekkel.

Kulacs

Ha nem akarod számtalan műanyag palackkal szennyezni a környezetet, akkor okos ötlet beszerezni egy kulacsot, és csapvízzel feltölteni. Arra azonban vigyázz, hogy lehetőleg ne hagyd benne sokáig állni a vizet, és ha este véletlenül benne maradt egy kevés, akkor másnap már ne idd meg. Minden nap mosd el a kulacsot forró vízzel és mosogatószerrel, és külön ügyelj a kupak, és sportkulacsnál a csőr környékére, nehogy penész telepedjen meg benne.

Betegség 03

Fotó: Pixabay.com

Törölköző

Különösen a kéztörlők veszélyesek, mivel ezeket szinte folyamatosan használjuk, nincs idejük kiszáradni. A nedves közegben pedig előszeretettel szaporodnak a baktériumok. Ezeket naponta érdemes lecserélni, de a fürdéshez használt törölközőket, sőt, a kilépőket és a fürdőszobaszőnyegeket is legalább 3-4 naponta cserélni kell.

Sminkecset, szivacs

A minden nap az arcodhoz érő ecsetek tisztításával sem szabad spórolni, hiszen ha kórokozók szaporodnak el bennük, ezek pattanásokat, bőrgyulladást vagy egyéb fertőzéseket okozhatnak. Hetente, de legalább kéthetente érdemes tisztítani őket habzó arclemosó géllel vagy babasamponnal.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?