OTTHONKA

Hány naponta húzol új ágyneműt? Most kiderül, milyen gyakran kellene

Az egyik legutálatosabb háztartási munka az ágynemûhúzás. Fogadjunk, hogy te is gyakran tolod magad előtt napokig, hetekig. Meg fogsz döbbenni, miért is olyan nagy baj ez!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szakértők szerint a lepedőt kéthetente, a párnahuzatot pedig hetente kellene cserélni, különösen akkor, ha sok haj- és bőrápoló terméket használsz. A paplanhuzatokat legalább havonta illik kimosni, az anyagtól és az életstílusodtól függően. Ha például a kedvenced az ágyadban alszik, vagy néha előfordul, hogy kihagyod az esti zuhanyt, akkor gyakrabban mosd. A selyem ágynemű viszont érdekes módon kicsivel jobban ellenáll a szennyeződéseknek.

És vajon mennyit számít, ha halogatod a mosást? A mikrobiológusok szerint az ágyneműn elképesztő mennyiségű mikroorganizmus képes túlélni és szaporodni: köztük olyanok is, mint az E.coli, a szalmonella, a herpesz, a lábgomba, a bélféreg-peték vagy az influenzavírusok. Szép kis társaság, igaz? Ráadásul a kórokozók már akkor is elszaporodhatnak, amikor az ágynemű még egyáltalán nem is látszik piszkosnak. A legjobb tehát ragaszkodni a kéthetenkénti mosáshoz. Ha viszont beteg vagy, vagy nem egyedül alszol az ágyban, akkor érdemes soron kívül is kimosni az ágyneműt. Természetesen akkor is irány a mosógép, ha foltos, elszíneződött, látványra is kétes tisztaságú, vagy fura szagú az ágyneműd.

Ha belegondolsz, éjszaka izzadsz, esetleg egy kis nyál is a párnahuzatra kerül – a többi, ágyban végzett tevékenység által hagyott foltokról nem is beszélve. Épp ezért érdemes minél magasabb hőmérsékleten mosni az ágyneműidet, hogy a fertőtlenítésről is gondoskodj. A jutalom pedig az egészséges tisztaság mellett az az érzés is lehet, amikor friss, tiszta ágyneműben fekszel le – őszintén, van ennél jobb?

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ellenállhatatlan tiramisu receptek
címkék:
És ezeket olvastad már?