MEDICINA

Ez a primitív reggeli már 120 éve az influenza legjobb természetes ellenszere

Ezt az egyszerű ételt már régóta az immunrendszer egyik legjobb segítőjének tartják. Nem elég, hogy nagyon finom, de fogyasztásával jó pár betegséget megelőzhetsz.

Bár a WHO tévhitekkel foglalkozó közleménye szerint a koronavírus megelőzésére nem jó, tagadhatatlan, hogy a fokhagyma rendelkezik bizonyos antimikrobiális hatással. Épp ezért legalább olyankor érdemes egy jó adag fokhagymás pirítóst elfogyasztani, amikor nem tervezed, hogy aznap emberek közé mész.

Fokhagymás pirítós 01

Fotó: Pixabay.com

Egy pici vajjal vagy olívaolajjal, egy kevés sóval és egy csipetnyi zöldfűszerrel ráadásul isteni az íze ennek a reggelinek. Ha pedig már megbetegedtél valamilyen felső légúti fertőzésben, a legjobb, amit tehetsz, hogy rendszeresen fogyasztod ezt a finomságot.

fokhagymás pirítós 02

Fotó: Pixabay.com

Még jobb, ha megtisztítás után a felvágott fokhagymagerezdet nagyjából 20 percig állni hagyod a levegőn. Ez alatt aktiválódik benne az az alliin nevű kénvegyület, amely a gyógyító hatásáért felelős – felvágás után ugyanis az alliináz nevű enzim az alliin vegyületből allicint csinál, ez pedig valóban gyógyító és fertőtlenítő hatással bír. A fokhagymát ráadásul a legjobb nyersen fogyasztani, a hosszas hevítés ugyanis károsítja a hatóanyagot.

Ezt a népi gyógyszert nem csak a falvak lakói, hanem már a régi görögök is ismerték. Ők úgy tartották, hogy naponta legalább három gerezd fokhagymát meg kell enni ahhoz, hogy a hatása a lehető legjobb legyen. Ha tehát leterített a nátha vagy az influenza, ne törődj a leheleteddel, használd ki a fokhagymás pirítós gyógyító erejét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?