MEDICINA

Cluster 5: Ez derült ki a koronavírus veszélyes mutációjáról

Több millió, prémjéért tartott nyérc sorsa vált bizonytalanná Dániában, amikor kiderült: ezek az állatok komoly veszélyforrásnak számítanak a koronavírus terjedése szempontjából. Óriási bajt okozhatnak a járványban.

Dániában nemrég több megyét lezártak, amikor kiderült, hogy a helyi prémfarmokon tartott nyércekben a koronavírus korábban még nem ismert mutációját fedezték fel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nyérc 01

Fotó: Pixabay.com

Dánia a világ legnagyobb nyércprém-exportőre, a világ összes nyércprém-forgalmának 40 százalékát adja. Most azonban az is lehet, hogy a teljes állományt le kell ölni, mivel a nyércek nem csak elkaphatják a koronavírust, hanem az mutálódhat is a szervezetükben, sőt, az új vírusvariáns vissza is terjedhet az emberekre. Már 214 olyan dán Covid-fertőzött van, akik nyércfarmon kapták el a betegséget. Ráadásul közülük 12-en a vírus egy teljesen új variánsával fertőződtek meg. Ez a „Cluster 5” néven emlegetett mutáció kevésbé érzékeny a nyércek és az emberek szervezetében termelődő antitestekre, így még fertőzőképesebb. Ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a koronavírus esetleges későbbi mutációi ellen a most fejlesztés alatt álló vakcinák sem védenek majd kellő hatékonysággal, különösen akkor, ha nem csak ez a most felfedezett mutáció jön létre, hanem későbbi, újabb vírusvariánsok is, amelyek akár a mostaninál is halálosabbak lehetnek.

Nyérc 02

Fotó: Pixabay.com

Ahhoz persze, hogy rájöjjünk, milyen veszélyt jelentenek valójában a nyércfarmok, még további kutatásokra van szükség, az európai járványügyi hatóságok mér elrendelték, hogy az ilyen szőrmefarmokon rendszeresen tesztelni kell a dolgozókat és a környéken lakókat, és esetleges fertőzések esetén kutatásoknak kell alávetni a vírust. Az állatokat is rendszeresen tesztelni kell, és a farmok higiéniájával, valamint a fertőzött farmok állatállományának és szőrméinek megsemmisítésével kapcsolatban is extra biztonsági intézkedéseket írtak elő. A hatóság jelentése ugyanakkor leszögezi, hogy a nyércekről emberre terjedő vírustörzsekkel való megfertőződés valószínűsége alacsony.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint sem egyértelmű, hogy milyen mértékben fenyegetik a nyércekben esetleg kialakuló vírusmutációk terjedése az embereket. A vírus ugyanis nem csak a szőrmefarmokon képes mutálódni, hanem minden országban, ráadásul mindenhol máshogyan. Ez a helyzet azonban a nyérc-szőrmeipar végét is jelentheti, az egyik dán szőrme-aukciósház például nemrég bejelentette, hogy két-három éven belül lehúzhatja a rolót.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?