MEDICINA

Mikor kell Covid-tesztre vinni a gyereket?

Az, hogy a gyereket valamilyen légúti tünet miatt hazaküldik az iskolából, még nem jelenti azt, hogy elkapta a koronavírus-fertőzést. De vajon mikor érdemes tesztet kérni?
címkék:

Bármennyire is igyekeznek betartani az iskolák, óvodák a járványügyi előírásokat, teljesen nem zárható ki, hogy egy-egy gyerek megfertőződik a vírussal. Ráadásul most a legenyhébb légúti tünettel is hazaküldik az iskolából a gyereket. De vajon honnan tudhatod, hogy a tüneteket koronavírus okozza-e? Mikor érdemes letesztelni a gyereket:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Teszt 01

Fotó: Pixabay.com

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünetei a gyerekeknél a láz, a köhögés, a nehézlégzés, illetve a szag- és ízérzékelés zavara vagy teljes elvesztése. Ezek a tünetek azonban a tapasztalatok szerint csak a bizonyított esetek körülbelül felénél jelentkeznek. Az esetek egyharmadában hányinger, hányás, hasmenés, gyengeség, levertség, fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás a figyelmeztető tünet.

Ha a gyereknél bármilyen tünet jelentkezik, mindenképp fel kell hívni a háziorvost, aki dönt arról, hogy szükségesnek látja-e a személyes vizsgálatot, illetve ha indokoltnak látja, elrendelheti a koronavírus-tesztet. Ebben az esetben e mintavételt a mentőszolgálat végzi, és a teszt térítésmentes.

Teszt 02

Fotó: Pixabay.com

A koronavírus-fertőzés gyerekkorban gyakran tünetmentesen zajlik le. Azt a gyereket, aki nem mutat tüneteket, de kapcsolatba került egy igazolt koronavírus-fertőzöttel (például egy osztálytársa lett koronavírusos), általában karanténba helyezik. Arról, hogy szükséges-e tesztelni. szintén a háziorvos dönt, míg az iskolában bevezetendő intézkedésekről az Oktatási Hivatal. Ha a háziorvos nem rendel el tesztet, de szeretnéd pontosan tudni, mi a helyzet, a magánegészségügyi intézményekben kérhetsz, ez esetben fizetős tesztet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?