Létrehozva: 2020.09.14.

Kormányszóvivő: szigorúan be kell tartatni a járványügyi szabályokat

A kormánynak nem az a célja, hogy büntessen, de a járványügyi szabályokat szigorúan be kell tartatni – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hétfőn a Kossuth rádióban.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, a tavaszi helyzethez képest most nem fogják újra lezárni az országot – ezzel egyébként a nemzeti konzultáció alapján az emberek is egyetértenek -, de ahol elő van valami írva, azt szigorúan be kell tartatni.

Ezen rendelkezések között megemlítette, hogy a boltokban és a tömegközlekedési járműveken maszkot kell hordani, nem szabad látogatni a kórházakat és a szociális intézményeket.

A konzultációból az is kiderült, hogy az emberek nem szeretnék, ha a munkahelyük veszélybe kerülne, és azt sem, ha az iskolák bezárnának. Ezért célzottan kezelik majd a fertőzés felbukkanását az oktatási intézményekben, ennek része, hogy október 1-től csak úgy léphetnek be az iskolába a diákok, ha előtte megmérik a testhőmérsékletüket – mondta.

Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet, már eddig is több ezer milliárd forintba került a járványügyi védekezés, de ennek is köszönhetően a vírus nem tudott akkora pusztítást okozni, mint máshol.

Emlékeztetett, júliusban 4,7 százalékos volt a munkanélküliség, ami az Európai Unióban 7,7 százalék volt.

Az eddigi intézkedések mellett a kormány további gazdaságvédelmi eszközök bevezetésén dolgozik, amelyek azt szolgálják, hogy további munkahelyeket védjenek meg, és újabbakat teremtsenek – emelte ki.

844 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és meghalt öt idős, krónikus beteg – írja a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal.

A 844 újabb beteggel 13 153 főre nőtt az itthon azonosított fertőzöttek száma. Meghalt öt idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 642 fő, 4117-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 8394 fő. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, a meghalt emberek 58 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Ez már a második hullám

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. - írja az oldal. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartani kell a szociális távolságot, gyakran és alaposan kezet kell mosni. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért – írja az oldal.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij újabb gátlástalan trükkökkel próbálja belevinni a világot a harmadik világháborúba

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

mandiner.hu

Beindult a mémgyár Magyar Péter airsoftos benézése után

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását

POLITIK

Elfogadják-e végre a migránstörvényt a brit parlamentben?