INSIDER

Koronavírus-járvány: a háziorvos dönt a legtöbb kérdésben

Most akkor hány nap a karantén, mikor kezdődik, mennyi táppénz jár erre az időre, a családnak is be kell-e zárkóznia, ha egy családtag covidos, mikor és miért tesztelnek, ki dönt erről és fáj-e – egymástól kérdezgetik ezt az emberek, mindenki bizonytalan. A Ripost a hétfőn kiadott eljárási rend alapján, jogászokkal és orvosokkal konzultálva szedte össze a válaszokat a legfontosabb kérdésekre, főleg a változásokra összpontosítva.
  • Szerző: Ripost

1. Mi a teendője annak, aki észleli a tüneteket?
A háziorvost, házi gyermekorvost kell felhívni, és a továbbiakban mindenben rá hagyatkozni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

2. Mi alapján dönt a háziorvos arról, felmerül-e a koronavírus gyanúja, kell-e teszt?
A tünetek mellett azt is figyelembe veszi, találkozott-e a beteg koronavírusos személlyel, járt-e külföldön, kikkel volt közvetlen kapcsolata az előző napokban. Ha legalább egy jellemző tünet és legalább egy gyanús körülmény fennáll, illetve ha a beteg olyan helyen dolgozik, ahol sokakkal kerül kapcsolatba – például nővér vagy tanár –, akkor valószínűleg tesztet fog elrendelni.

Fotó: Shutterstock

3. Hol vesznek mintát a teszthez?
Ha a tünetek enyhék, gyanús esetről van szó, akkor a háziorvos tesztközpontba küldi a beteget. Ha valószínűsíthető a fertőzés, akkor otthoni mintavételt rendel el. Súlyos tünetek esetén kórházba utal. A mintavétel kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas.

4. Ki rendeli el a karantént?
Kétféle karantén van.
* Elrendelheti a háziorvos, ebben az esetben ő oldja fel, ha a tünetek elmúlnak és nem igazolódik be a koronavírus gyanúja.
* A járványügyi hatóság rendeli el, ha a laboratórium kimutatja a fertőzést a mintavételt követően vagy valaki külföldről tér haza.

Fotó: Délmagyarország

5. Mikortól számít a karantén és mennyi ideig tart?
Általában attól a naptól, hogy a tüneteket jelentette a beteg a háziorvosnak, 10 napig tart. Hatósági karantén esetén az arról szóló határozatban szereplő időtartamra áll fenn. A külföldről hazatérők számára is 10 nap a karantén.

6. Mennyi táppénz jár a karantén idejére?
* A karantén idején betegszabadság nem jár és a munkáltatónak nem kell fizetnie.
* Táppénz az általános szabályok szerint jár: a fizetés 50 százaléka kórházi ellátás esetén vagy akkor, ha a biztosítás 730 napnál kevesebb ideje áll fenn. Ha van 730 nap társadalombiztosítása a betegnek, akkor 60 százalék a táppénz.
* A gyermekkel is táppénzre mehet az egyik szülő.
* Abban az esetben jár a teljes fizetés, ha valaki a vírust a foglalkozása révén kapta el (jellemzően egészségügyi dolgozó).

7. Muszáj betegállományba menni a karantén idejére?
Nem, a háziorvossal és a munkáltatóval megbeszélve szabadságra is lehet menni, vagy otthonról dolgozni.

8. Ha egy családtag beteg lesz, az egész családnak karanténba kell mennie?
Igen, azoknak, akik szoros kapcsolatban vannak a beteg családtaggal (tehát ha például a nagyszülő másik lakrészben lakik és távolságot tartott a fiataloktól, nem számít szoros kapcsolatnak). Ha tünetmentesek, tíz nap után a háziorvos mentesíti őket a karantén alól.

 

Érzékelik a bizonytalanságot a háziorvosok is

Dr. Bense Tamás családorvost a tapasztalatairól kérdeztük. A -nak kiemelte: bár az új eljárási rend még nem egyértelmű mindenki számára, a háziorvosok minden kérdést meg tudnak válaszolni.

Az eddigi tapasztalatok alapján tudhatjuk, hogy megfelelő immunitással az idősek is legyőzhetik a vírust, állítja dr. Bense Tamás
Fotó: Bors

„Van most egy kis pánik az emberekben a járvánnyal kapcsolatosan, a teendőket illetően, főként a pedagógusok és a szülők tanácstalanok„ – mondta a szakember. „Nagyon fontos, hogy a háziorvosukat keressék bizalommal telefonon akkor is, ha csak kérdéseik vannak. Nálam ezzel élnek is, naponta vagy húsz telefont kapok például azért, mert a gyermekek összeszedtek valamit az iskolában, és érdeklődnek a szülők, hogy mondjuk, nátha esetén mi a teendő. Igyekszem megnyugtatni őket, hiszen nem minden tünetet az új koronavírus okoz, viszont betegen nem szabad most a gyereket iskolába, óvodába engedni akkor sem, ha csak megfázott.”

Több mint 25 ezren vannak hatósági házi karanténban

633 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 8 krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 14.246 fő, 40 százalékuk budapesti. 534 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 36-an vannak lélegeztetőgépen.
Jelenleg 25.212 ember van hatósági házi karanténban, 1823-an választották azt, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze őket.
Hétfőn 22 esetben intézkedtek amiatt, hogy a tömegközlekedési járműveken utazók nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Ugyanezért az üzletekben, bevásárlóközpontokban 27 esetben kellett intézkedni. Első ízben felszólítanak a szabály betartására, helyszíni bírságot, feljelentést csak súlyosabb vagy ismételt szabályszegésnél alkalmaznak.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?