Létrehozva: 2020.10.18.

Így éld túl a Covid-tesztet trauma nélkül!

A koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló PCR-teszttel kapcsolatban egymásnak ellentmondó legendák keringenek. Van, aki szerint mindez nem több apró, csiklandozó kellemetlenségnél, más viszont rémtörténeteket mesél. De vajon mi az igazság, és hogyan teheted elviselhetőbbé ezt a procedúrát?

A PCR-teszt során az orrból és a garatból vesznek mintát – ezek közül az orrból való mintavétel a legkellemetlenebb, hiszen azt senki sem szereti, ha az orrába mélyen feltolnak egy hosszú vattás pálcikát, és ott még meg is forgatják azt. Ráadásul a mintavételi pálcika olyan helyeket érint meg, amelyekhez máskor aligha nyúlunk.

Fotó: Pixabay.com

Az, hogy kinek mennyire kellemetlen a mintavételnek ez a módja, széles skálán mozog. Van, aki csak egy kis csiklandozásról beszél, más viszont hosszasan panaszkodik és szörnyülködik. Mindenesetre jobb, ha belegondolsz: van, akit a maszk sem zavar, más pedig inkább a büntetést is bevállalja, csak ne kelljen hordania, vagyis az emberek ugyanazt az apró kellemetlenséget nagyon különbözően képesek megélni. Azt pedig nem tudhatod elsőre, te melyik csoportba fogsz tartozni.

Azt is érdemes tudnod, hogy ez az egész eljárás nem tart tovább 15-30 másodpercnél. Mielőtt nagyon megijednél a mintavételtől, jó, ha tudod, hogy ennél akkor sem tart tovább, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg. Van, akinek ennyi elég is ahhoz, hogy bátorságot öntsön magába. Másnak jól jön a figyelemelterelés, az, hogy közben valami egészen másra gondol, vagy a levegővételre koncentrál – ilyenkor úgyis jobb a nyitott szájon át lélegezni.

Nagyon sokat gondolkodni a teszten, és pláne a várható borzalmakat előre vetíteni nem érdemes. Terved viszont lehet, sőt, legyen is. Például tudd, hogy erre az eljárásra azért van szükség, hogy az eredmény ne legyen a felületesen levett minta miatt hamisan negatív. Tudatosítsd, hogy a mintát vevő egészségügyi dolgozók is lehetnek fáradtak, nekik is kellemetlen a szkafander. Ha megpróbálsz velük kommunikálni, te is és ők is komfortosabban fogjátok érezni magatokat. Kérdezz bátran, és ha valamilyen kívánságod van, ne félj udvariasan közölni velük. Egyetlen dologra figyelj: amennyire csak lehet, tartsd mozdulatlanul a fejed ezalatt a 15-30 másodperc alatt.

Hazafelé, ha lehet, ne menj kávézóba, hiszen ha fertőzésgyanús vagy, jobb, ha minél kevesebbet tartózkodsz emberek között, de otthon készíts ki valamilyen finomságot. Jól fog esni, ha már úgysem ehettél a teszt előtt. Ne lepődj meg, ha egy kicsit folyni fog az orrod, vagy egy kis ideig még érzed a csípő, bizsergő érzést hátul az orrodban.

Fotó: Pixabay.com

A gyerekek, ha lehet, még jobban tartanak a teszteléstől. Náluk is a tiszta, őszinte kommunikáció oldja legjobban a félelmeket. Jóval a teszt előtt magyarázd el alaposan, miért van szükség a mintavételre, mi fog történni pontosan, és miért így veszik a mintát. Akár el is próbálhatod velük, hogyan kell fél percig csendben, mozdulatlanul ülni – közben elénekelhetsz egy gyerekdalocskát, hogy tisztában legyen az idő múlásával.

A mintavételnél ültesd az öledbe, és hagyd, hogy úgy helyezkedjen, ahogy neki a legkényelmesebb. A fejét csak annyira fogd meg, amennyire szükséges, nem kell azonnal lefogni, mert ezzel csak pánikot keltesz. Itt is énekelheted neki az otthon már hallott dalocskát, vagy egymesével, esetleg a kezébe adott játékkal vonhatod el a figyelmét. Ha a furcsa ruhába öltözött orvosoktól, ápolóktól tart, keretezzétek át kicsit a történetet: az álruhás szuperhősökről, transzformerekről, robotokról szóló sztorik itt is bejönnek. És persze a jutalom ne maradjon el a hősiesen elviselt mintavétel után!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

magyarnemzet.hu

A renitens Kárpátalja – menekülés Zelenszkij földi poklából

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 18.: a Rák megkönnyebbül, a Vízöntő elszánt

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg