MEDICINA

Ijesztő jel: 100 ezer gyerek Covid-19 tesztje lett pozitív Amerikában, mi lesz így a sulival?

Vajon hogyan kezdődik el így az iskolaév? Az amerikai egyetemek egy része már aláíratta a hallgatókkal, hogy nem buliznak, és a campust sem hagyják el, de vajon a kisebbek esetében hogyan lehet majd megakadályozni a vírus további terjedését?

Az Egyesült Államokban különösen súlyos a járvány, az eddigi fertőzöttek száma meghaladta az ötmilliót, és több, mint 160 ezren haltak bele a betegségbe. Különösen fontos lenne tudni, hogy milyen szerepet játszanak a gyerekek a vírus terjesztésében, és milyen hatással lesz a járvány terjedésére, ha az iskolaév személyesen megtartott órákkal indul majd.

Iskola 01

Fotó: Pixabay.ciom

Kaliforniában most egyre durvább a járvány, így az államban több iskolai körzet – például Los Angeles és San Diego környékén – is úgy döntött, hogy távoktatással indul a tanév. New Yorkban viszont hagyományos iskolaév-kezdetet terveznek. A város polgármestere, Bill De Blasio szerint világszerte azt mutatják a példák, hogy nem lesz baj az iskolakezdéssel. Ugyanakkor a szülőknek van választási lehetőségük, hogy személyes jelenlétre, távoktatásra vagy hibrid rendszerre íratják be a gyermekeiket.

Iskola 02

Fotó: Pixabay.ciom

A kérdés már csak azért is kényes, mert bár korábban úgy tartották, hogy a vírus a gyerekeknél nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint az idősebbeknél, júliusban az USA-ban 25 gyerek halt bele a koronavírus-fertőzésbe. Így a tanárok és az oktatásügyi hatóságok is azon törik a fejüket, hogyan kellene biztonságossá tenni az oktatást., úgy, hogy közben a megfelelő tudást is megkapják a gyerekek. Felmerültek ötletek az osztálytermek plexivel való felosztására, így azok a gyerekek, akiknek – például azért, mert speciális oktatásra van szükségük – mindenképp az iskolában kellene lenniük, maszkviselés nélkül vehetnének részt az órákon. Máshol pedig kórházi fertőtlenítő szerekkel takarítják az osztálytermeket.

Ugyanakkor azokból az államokból, ahol már megnyitottak az iskolák, riasztó képek érkeznek: a gyerekek ugyanúgy csoportosulnak a zsúfolt folyosókon, mint korábban, és maszkot sem viselnek. Ez pedig így a fertőzés melegágya lehet.

Iskola 03

Fotó: Pixabay.com

Az egyetemek is pengeélen táncolnak, és a legtöbb helyen még nem dőlt el, hogy lehetséges lesz-e a személyes oktatás. A legtöbb helyen betiltották az egyetemi és kollégiumi bulikat, a hosszabb utazásokat, sőt, azt is, hogy az egyetemisták vendéget fogadjanak, vagy akár elhagyják a campus, vagyis az egyetemváros területét. A diákokkal olyan szabályzatokat és nyilatkozatokat íratnak alá, amelyekben a hallgatók vállalják, hogy amikor kell, maszkot hordanak, és betartják a távolságtartás szabályait. A 15 főnél nagyobb létszámú összejövetelek tilosak. A szabályzat megsértése súlyos következményekkel járhat, akár az egyetemről is kirúghatják a vétkes diákokat.

Ugyanakkor van olyan egyetem is, ahol az őszi félév távoktatással kezdődik. Az University of California például épp azért kezd így, mert az első gólyabulik után máris beindult a fertőzéses esetek számának növekedése.

Magyarországon egyelőre a hagyományos iskolakezdésre készülnek az iskolák, de az informatikai rendszerek felkészülnek arra is, ha esetleg egyes helyeken ismét távoktatásra kellene áttérni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?