INSIDER

Ez a módja annak, hogy megelőzzük a járvány második hullámát

Nem háborút, csak csatát nyertünk tavasszal a koronavírussal szemben, köszönhetően a gyors intézkedéseknek és a magyarok fegyelmezettségének.
  • Szerző: Ripost

A környező országokban és Nyugat-Európában megindult a járvány második hulláma, egyre több a fertőzés. Most ismét az összefogáson és fegyelmezettségen múlik, sikerül-e megakadályozni itthon a vírus terjedését, és ezzel emberéleteket megmenteni.

Fotó: Ripost

Egyelőre nem szigorított a kormány a járványügyi szabályokon: továbbra is kötelező a távolságtartás, a maszkviselés üzletekben és tömegközlekedési eszközökön, és augusztus 15. után sem lehet 500 résztvevőnél nagyobb rendezvényeket szervezni.

Ez utóbbi főként azoknak fáj, akik augusztus második felére több ezres fesztivált szerveztek vagy ilyenre váltottak jegyet. Elmarad például a Strand Fesztivál és a Szegedi Ifjúsági Napok is, de nagy létszámú gólyatáborokra sem lesz idén lehetőség. Látni kell: körülöttünk szinte minden országban nő az egymillió lakosra jutó aktív fertőzöttek száma, erős második hullám indult el Európában a nyaralási szezonban. A kormány és a járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek: itthon a legbiztonságosabb a nyaralás, a legnagyobb veszély most a vírus behurcolása.

Fotó: Csóka Ferenc / Ripost

Magyarországon több mint egy hete senki nem hunyt el a koronavírus miatt, az új fertőzöttek száma naponta húsz alatt van, az aktív fertőzöttek száma 500 körül mozog.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy a magyarok fegyelmezettek, nemcsak idehaza, hanem a környező országokban is kevésbé fertőzöttek a magyar területek. Ha azt szeretnénk, hogy rendben megkezdődhessen az iskola és megelőzzük a további haláleseteket, most kell nagyon észnél lennünk, és a korábbi korlátozásokat fegyelmezetten betartanunk.

Csúcsidőben megint tömve vannak a fővárosi buszok, villamosok

Fotó: Csóka Ferenc / ripost

Olvasóink jelezték, hogy ismét tarthatatlan a helyzet a fővárosi buszokon, villamosokon, nagy a tömeg, lehetetlen a távolságtartás. Karácsony Gergely lelkesen festeti fel a biciklisávokat, de úgy tűnik, arra nem gondol, hogy ebben a járványügyi helyzetben sűríteni kellene a járatokat. Nehezíti a helyzetet a 3-as metró felújítása és a 4-es, 6-os villamospálya rekonstrukciója. A BKK a tanszüneti, ritkább menetrendet alkalmazza, és amíg nem kap utasítást a főpolgármestertől, ezen valószínűleg nem változtat.

Szombattól fizetni kell a tesztért a veszélyes országokból hazatérőknek

Augusztus 1-től már nem ingyenes a koronavírus teszt azok számára, akik sárgával vagy pirossal jelölt, járványügyi szempontból veszélyes országból érkeznek haza, és nem szeretnék kitölteni a kéthetes házi karantént. A PCR-tesztet bármely arra jogosult magánszolgáltatónál is elvégeztethetik. Sárga országból hazatérve már egy negatív eredménnyel elhagyható a karantén, de el kell végeztetni a második tesztet is, piros jelölésű országból hazatérve két negatív tesztre van ehhez szükség.

Fotó: Shutterstock

A Budapest Airport koronavírusteszt-központot nyit a repülőtéren, hogy az érkezők már a határon beszerezhessék az első negatív tesztet – jelentette be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője. Természetesen a reptéri tesztért is fizetni kell majd.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így készíts hercegnőburgonyát!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?