INSIDER

Több száz ember várt órákig Ferihegyen a belépésre

Káosz alakult ki Ferihegyen, miután ellenőrizni kell a külföldi országokból hazatérők egészségügyi állapotát és csak minden második pultot működtetnek – tudta meg a Ripost utasoktól. Arra panaszkodnak, hogy lehetetlen tartani a távolságot a reptéri váróban, ahol órákat kellett eltölteniük. A reptér üzemeltetője állítja: ők minden biztonsági intézkedést megtesznek.
  • Szerző: Ripost

Hanga Renáta és családja a napokban érkezett haza látogatóba Nagy- Britanniából, és mivel két kisgyermekük van, a repülőút mellett döntöttek. Mivel Nagy-Britanniát sárga kategóriába sorolta hazánk, az onnan beutazóknak kéthetes karanténba kell vonulniuk, amit csak az első negatív PCR-teszt után hagyhatnak el.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hanga Renáta

Hiányolják az utasok a tájékoztatást

„Mi már Angliában megcsináltattuk a két tesztet, így nyugodtan ültünk fel a gépre, ahol mindenki maszkban, fegyelmezetten utazott. A feketeleves akkor jött, mikor landoltunk” – állítja a fiatal édesanya. – Iszonyatos káosz, fejetlenség és tömeg fogadott bennünket a repülőtéren!„

A bejáratnál hőmérőző biztonságiak fogadták őket, de senki nem adott tájékoztatást a további eljárásról.

„Ha valahol, hát épp itt kapjuk el a vírust!”

„Kiderült, hogy sorba kell állnia mindenkinek. Akinek van negatív tesztje, annak be kell mutatnia, akinek nincs, az megkapja a karanténos piros cetlit és eligazítást a további teendőkről – folytatta Renáta. – A gond csak az volt, hogy kétszázan szálltunk le egyszerre egy gépről, de összesen négy ablak volt. Majdnem három órán át álltunk sorban, étlen-szomjan a gyerekekkel, egymás hegyén-hátán, semmi távolságtartás. Ráadásul összevissza állítottak bennünket sorba: sem az ellőttünk állóknak, sem az utánunk következőknek nem volt negatív tesztje! Hát ha valahol összeszedtük ezt a vírust, akkor ott!

Fotó:
Fotó: Hovodzák Noémi

A dohányosokra gondoltak, a gyerekekre nem

Az édesanya amiatt is fel volt háborodva, hogy pár óra után az egyik reptéri dolgozó felajánlotta: aki rá akar gyújtani, azt egy oldalsó ajtón „kiszökteti a tömegből pár percre”, de a gyerekekre az égvilágon senki sem gondolt ebben a káoszban. A helyzet elmondása szerint tovább durvult, mikor leszállt a következő gép: gyakorlatilag annyian lettek a teremben, hogy mozdulni is alig lehetett.

Fotó: Hanga Renáta
Fotó: Ripost

Hovodzák Noémi szintén belekeveredett ebbe a káoszba

”A legidegesítőbb az volt, hogy a reptéren semmilyen információt nem kaptunk arról, mi, hogyan és miért történik„– mondta a -nak. – Így a reptéren a legnagyobb az esély arra, hogy elkapjuk a vírust! Videót is készítettem, ami jól mutatja, mekkora a tömeg. Szerintem többen voltunk, mint ötszáz. A hangosbemondón folyamatosan felhívták a figyelmünket a kétméteres távolságtartásra, de ez fizikailag lehetetlen volt!”

A reptér állítja: minden óvintézkedést megtesz

A Ferihegyi repülőtér lapunk érdeklődésére elmondta: fokozottan fertőtlenítenek, takarítanak, a szellőzőrendszert is beleértve. Emellett kézfertőtlenítőket és fertőtlenítő hatású szőnyegeket helyeztek ki, a személyzet tagjai pedig maszkot hordanak. Állítják: kifejezetten figyelnek a távolságtartásra, igyekeznek minél gyorsabban intézni az ügyeket. A személyzet elé plexifalat húztak fel, és ha a forgalom megengedi, akkor csak minden második jegykezelő pultot működtetik. Átrendezték az üléseket, azt javasolják az utasoknak, hogy csak minden második ülést használják.

 

Sárga vagy piros jelzésű országból érkezőknek kötelező a házi karantén

A határon belépőket közúton és a repülőtéren is szúrópróbaszerűen szűrik, megmérik a testhőmérsékletüket és kérdőívet kell kitölteniük. A sárga és piros jelzésű országokból érkezőknek 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Kivétel ez alól, akinek az előző 72 óra alatt 48 órás eltéréssel két PCR-tesztje negatív és ezt fel tudja mutatni. A karantént sárga országból érkezők esetén az első, piros országból érkezők esetén csak a második negatív PCR-teszt után oldják fel. A tesztet a háziorvosnál lehet kérni, azt augusztus 1-ig, vagyis péntekig az állam fizeti.

 

Vonaton is utazhat együtt piros és zöld országból érkezők

A egyik olvasója jelezte: őt Lőkösházánál leszállították a vonatról és bekísérték a rendőrségre, ott kapta meg a házi karantént jelző piros cédulát. A következő vonattal mehetett tovább Budapestre, nem kérték, hogy elkülönítve utazzon. Egy óra múlva kereste a népegészségügy munkatársa és tájékoztatta a karantén szabályairól. Akik a vasúton utaznak, elővigyázatosságból tartsanak távolságot mindenkitől, aki nem egy háztartásban él velük, és viseljenek maszkot az előírás szerint.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?