5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Bejelentették a kutatók: ez az étrend segít hozzá legjobban a hosszú élethez

Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 03. 01. 10:45

Nem túl szigorú, tele van finom ételekkel, és még az életedet is meghosszabbítja. A tudósok szerint ez az a diéta, amely a lehető legjobb hatással van az egészségedre. De mi is ez pontosan?

A hosszú élethez a kutatások szerint is sok minden kell: a rendszeres mozgás, az értelmes tevékenység, a társas kapcsolatok mind számítanak. De az sem mellékes, hogy mit eszünk. Az új kutatások tovább erősítik azt a véleményt, amely szerint a hosszú élethez legjobban a mediterrán étrend segít hozzá.

Fotó: Pixabay.com

A kutatók 612 felnőtt, 65 és 79 év közötti életkorú embert kértek arra 5 különböző európai országban, hogy egy évig kövessék a teljes kiőrlésű pékárukat, sovány húst és halat, zöldséget és gyümölcsöt, valamint hüvelyeseket bőven tartalmazó mediterrán étrendet, amely időnként még egy-egy pohár vörösbort is megenged. A vizsgálat kezdetén és végén is felmérték az érintettek kognitív képességeit és vizsgálták a bélflórájuk állapotát. Az eredmények arra utalnak, hogy a mediterrán diéta követése csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, ami mind az agyműködést, mind pedig a bélflórát egészségesen és frissen tartja, vagyis lelassítja az öregedés folyamatát a szervezetben.

Fotó: Pixabay.com

A kutatók szerint óriási problémát jelent, hogy az idős emberek gyakran egyoldalúan táplálkoznak, és ez a bélflóra egyensúlyának felborulásához vezethet. A vizsgálat résztvevői esetében székletminták alapján vizsgálták a bélflóra állapotát az egyéves mediterrán étrend bevezetése előtt, majd egy év múlva. Ezen kívül pedig az életmódjukkal kapcsolatban is kikérdezték a résztvevőket. Általánosságban az derült ki róluk, hogy viszonylag kevés rostot esznek, és C-, B6-, B9-vitaminból és tiaminból, valamint egyes ásványi anyagokból, például magnéziumból és vasból, illetve egészséges zsírsavakból is kevesebbet visznek be a kelleténél. A kutatás résztvevőit arra kérték, hogy egyenek több zöldséget, hüvelyest, gyümölcsöt, olajos magvakat, olívaolajat és halat, miközben csökkentik a vörös húsok, a tejtermékek és a telített zsírsavak mennyiségét az étrendjükben – ahogy ez a mediterrán étrendre általában jellemző. Komolyabb megszorításokat viszont nem vezettek be a résztvevők étrendjében. Ezek a változtatások mind ahhoz vezettek hogy a kutatás végén mind a résztvevők kognitív működése, mind pedig a bélflóra állapota javult az egy évvel korábbi mérésekhez képest.

Fotó: Pixabay.com

Ahhoz, hogy a mediterrán étrendből a legjobbat hozzuk ki, sok rostot, egészséges zsiradékot (vagyis növényi, főként olívaolajat), illetve a fent említett vitaminokat kell minél nagyobb adagban fogyasztani. Végül pedig arra sem árt odafigyelni, hogy a mediterrán országokban élők számára az étkezés egyrészt örömforrás, másrészt pedig közösségi cselekvés. Ezzel pedig arról az optimizmusról, illetve azokról a társas kapcsolatokról gondoskodnak, amelyekre szintén nagy szükség van a hosszú, egészséges élethez.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.