MEDICINA

Vigyázz, ezek a jelek azt mutatják, hogy túl sokat iszol!

A járvány alatt sokan tapasztalták, hogy több alkoholt fogyasztanak, mint általában. Pedig így könnyű belecsúszni az alkoholizmus csapdájába. Vajon miből láthatod, hogy ideje leállni az ivással?

A bezártságra sok teljesen átlagos alkoholfogyasztási szokásokkal rendelkező ember is ivással reagált. Volt, aki a feszültségét, volt, aki az unalmát vezette le egy kis iszogatással, ez pedig sokakat egészen mélyre taszított. De nem csak a járványban lehet belecsúszni az alkoholizmus csapdájába: a járványmentes napokon is túl sok az alkalom az alkoholfogyasztásra ahhoz, hogy ezeket mindig kihasználjuk. Tudni kell nemet mondani, ha szesszel kínálnak, és a bulikon is megállni egy-két pohárnál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alkoholizmus 01

Hol végződik a mértékletes ivás, és hol kezdődik az alkoholizmus?
Fotó: Pixabay.com

Érdemes figyelni a jelekre, mert az alkoholizmus nagyon veszélyes dolog. Hosszú távon testileg-lelkileg tönkretesz, és a munkánk, valamint a családunk is megsínyli, ha túl sokat iszunk. De vajon mi minden utalhat arra, hogy ez az alkoholmennyiség már nem normális?

A barátaiddal csak inni lehet

Ha egy buli vagy egy baráti vacsora nem működik alkohol nélkül, akkor már baj van. Aki nem tudja elképzelni a szórakozást szeszes italok nélkül, és csak olyan barátai vannak, akik hasonlóan gondolkodnak az ivásról, az könnyen beléphet az alkoholizmus előszobájába. Ha minden buli a szeszes italok körül forog, ideje valamilyen alkoholmentes szórakozást keresned. A nagyivó barátokkal pedig elég ritkábban összejönni.

Tartasz tőle, hogy elfogy otthon az alkohol: ez már majdnem alkoholizmus

Ha félelemmel tölt el a gondolat, hogy este egy csepp alkohol sem lesz otthon, és zárás előtt még gyorsan beesel a boltba egy üveg borért, akkor közel vagy az alkoholizmus állapotához. Ha ugyanis nem hatalmasodott volna még el rajtad az ivás iránti vágy, legfeljebb vállat vonnál, és valami alkoholmentes italért nyúlnál, ha kifogynak a szeszes italok. Ráadásul, aki keveset iszik, annál nem is fogy ki az alkohol olyan rövid idő alatt. Ha mértékkel innál, nem járna az eszed azon, hogy van-e otthon elég ital.

Alkoholizmus 03

Ha a szórakozás mindig az alkohol körül forog, az rossz jel!
Fotó: Pixabay.com

Ha egyszer elkezded, nem bírod abbahagyni

Ha az első pohár legördül, hamar követi a többi, nem tudsz megállni egynél – ez bizony már az alkoholizmus jele. Még akkor is figyelmeztető jel, ha nem iszol minden nap alkoholt. Az is rendkívül ártalmas, ha csak időnként, egy-egy buli kedvéért leszel mértéktelen. Innen már csak egy lépés az alkoholizmus, és a mindennapi ivás.

Alkoholizmus 02

Napi egy korsó sörből is lehet egy idő után alkoholizmus!
Fotó: Pixabay.com

Hét közben is sokszor vagy másnapos

Ha másnapos vagy, az azt jelenti, hogy túl sokat ittál. Ha ez ritkán fordul elő, az sem jó, de ha rendszeresen, az kimondottan rossz. Ha pedig már hétköznapokon is másnapos vagy időnként, és nem csak hétvégén fordul veled elő ilyesmi, akkor itt az idő, hogy segítséget keress az alkoholizmus legyőzéséhez.

Ha napközben alig várod, hogy este megihass egy pohárral, az már alkoholizmus!

Ha nap közben többször is arra gondolsz, hogy milyen jó lesz este legurítani egy pohárka stresszoldó szeszes italt, az azt jelzi, hogy a szervezeted már függővé vált az alkoholtól. Ha ez az egyetlen mód, ahogy lazítani tudsz az egész napi feszültség után, akkor baj van. Ideje, hogy megkeresd a leszokás módját, és szakíts végre az alkoholos italokkal.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?