kulcsár edina
A feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerek negatív irányba befolyásolhatják a koronavírus elleni védőoltás által kiváltott immunválasz erejét.
Valószínűleg nem bír különösebb hírértékkel az az állítás, hogy az előre csomagolt élelmiszerek tartósításához használt kemikáliák nagy mennyiségben egészségkárosító hatással bírnak. Egy nemrég publikált tanulmány azonban arra az izgalmas, és egyben igencsak ijesztő megállapításra jutott, hogy bizonyos – széles körben alkalmazott – tartósítószerek olyan mértékben csökkentik az ember immunrendszerének védekezőképességét, hogy az már a koronavírus elleni vakcina hatékonyságát is befolyásolhatja. A szakértők éppen ezért mindenkinek azt javasolják, hogy az ilyen vegyszereket tartalmazó élelmiszereket teljesen zárják ki étrendjükből, mielőtt felvennék a védőoltást – írja a Best Life című amerikai életmód magazin internetes kiadása.
Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group – EWG) kutatása szerint az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használt egyik tartósítószer, a terc-butil-hidrokinon (TBHQ) nagyon károsan hat az immunfunkcikókra, és jelentősen csökkenti a szervezetben lévő T- és B-immunsejtek számát, valamint azok védekezőképességét. Tehát a koronavírus elleni védőoltásra adott immunválasz is jóval gyengébb lehet egy olyan ember esetében, aki nagy mennyiségben és rendszeresen fogyaszt TBHQ-val kezelt élelmiszereket.
A terc-butil-hidrokinon egy igen erős antioxidáns, növényi olajok, és állati zsírok tartósításánál szokták alkalmazni. Előnye, hogy vas jelenlétében sem színeződik el, valamint sem az élelmiszer színét, sem az ízét nem változtatja meg, ellenben az eltarthatóságot jelentősen megnöveli. A gyorséttermi ételek szinte mindegyikében megtalálható. Az E-számok listáján az E-319 kóddal jelölik.
Az élelmiszeriparon kívül a TBHQ-t felhasználják még parfümökben, mert lassabb párolgást biztosít. Megtalálható továbbá egyes lakkokban és gyantákban is.
Az Közegészség és Környezetkutatás Nemzetközi Lapja (International Journal of Environmental Research and Public Health) című folyóiratban megjelent tanulmány a TBHQ mellett a per- és polifluor-alkil-anyagok (PFAS) veszélyeire is felhívja a figyelmet, melyeket leginkább a tartósított élelmiszerek csomagolásának gyártáshoz szoktak használni, hogy ellenállóbbá tegyék azokat a környezeti behatásoktól. A PFAS-ok fantasztikusan erős kémiai kötésekből állnak, amelyek lehetővé teszik, hogy megvédjék az érzékenyebb anyagokat (például papír vagy más rosttartalmú anyagok) a hőtől, savaktól és folyadékoktól.
A PFAS-ok sajnos könnyen bejuthatnak az élelmiszerekbe a csomagolóanyagból, a fogyasztásuk pedig az immunrendszer hatékonyságának gyengülését eredményezhetik. Az EWG arra is figyelmeztettet, hogy ezek a vegyületek számtalan egészségügyi problémához vezethetnek a gyenge immunrendszer mellett: többek között többféle rákhoz, alacsony születési súlyhoz, endokrin rendellenességekhez, megnövekedett koleszterinszinthez és súlygyarapodáshoz.
„A pandémia előtt nem kaptak kellő figyelmet a közegészségügyi szervek részéről azok a vegyi anyagok, amelyek károsíthatják az immunrendszer fertőzések vagy rák elleni védekezését. A járvány azonban a közvélemény és a tudományos világ figyelmét az immunrendszert befolyásoló környezeti tényezőkre összpontosította”
- fogalmazott Olga Naidenko, az EWG tudományos vizsgálatokért felelős alelnöke és a tanulmány egyik főszerzője, aki szerint a koronavírus-járvány miatt most különösen érdemes elhagyni az előre csomagolt, tartósítószerekkel kezelt élelmiszerek fogyasztását.
A tanulmányuk eredményének hatására az EWG felszólította az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletet (FDA), hogy vizsgálja felül az immunkárosító tartósítószerek és vegyi anyagok biztonságát és alkalmazhatóságát.