OTTHONKA

Így borul virágba a karácsonyi kaktuszod!

Ez a közkedvelt növény karácsonykor az ünnephez méltóan díszbe öltözik, ekkor nyílnak ugyanis csodaszép virágai, de csak akkor, ha ügyesen neveled!

A karácsonyi kaktusz Brazília hegyvidékéről, a csapadékban gazdag őserdőkből származik, ahol a fák ágain él. Virágai a fehér, aranysárga, narancssárga, rózsaszín, lila és piros különböző árnyalataiban jelennek meg. Végső magassága 45-50 cm.

A karácsonyi kaktusz különlegességei:

1. Szemben a kaktuszok többségével ez nem szúrós, tüskés, hanem lapos, levélszerű képleteket fejleszt.

2. Ügyes praktikával éppen a karácsony és újév közötti napokra időzíthető a virágzása. Innen kapta a nevét és ezért érdemes most foglalkozni a virágoztatásával.

Mivel nálunk szobanövényként nevelik és tartják, világos, de nem napsütötte helyet kíván. A virágzás optimális hőmérséklete 14-16 fok.

Nagyon érzékeny az öntözésre. Nem szabad megengedni, hogy a földje kiszáradjon, de az is hátrányos számára, ha túlöntözik. Ezért naponta, de kevés vízzel öntözd, viszont hetente egyszer célszerű tápoldatot is használnod, főleg most a virágzásra való felkészülés idején, amikor a növénynek sok tápanyagra van szüksége.

A száraz levegőt nem kedveli, ha a lakásodban mégis az van, rakj a cserép alátétjébe kavicsokat, és spricceld meg azokat rendszeresen vízzel. Ezzel a módszerrel növeled a kaktusz környezetében a páratartalmat.

Nagyon fontos, hogy ne változtasd a növény helyét, mert ha az elmozdított cserép más irányból kapja a fényt, hajlamos eldobni a virágbimbóit.

Ősszel, a virágzás előtti időszakban szüksége van 12 óra teljes sötétségre, ez indítja be a rügyképződést. Ezért egy olyan szobát keress neki, ami nappal világos, este viszont nincs megvilágítva. Ha ezt nem tudod megoldani, szeptembertől a virágbimbók kifejlődéséig takard le növényedet sötétedéstől reggelig, például kartondobozzal, így nem fogja zavarni semmilyen fény.

A virágbimbók kifejlődését követően már nincs szüksége a növénynek a teljes, éjszakai sötétségre. Nem kell letakarnod. A virágok kinyílását követően áthelyezheted növényedet egy melegebb (max. 22 fok), világos szobába, ilyenkor már nem fogja zavarni az esti világítás sem. De hagyhatod ott is, ahol eddig volt.

Nagyon fontos, hogy ha teheted, ne változtasd a növény helyét, mert az elmozdított cserép más irányból kapja a fényt és ezért hajlamos eldobni a virágbimbóit. Ha mégis szükséges ez, jelöld meg a cserepet, hogy milyen irányból érte a legtöbb fény, és ennek megfelelően tedd a növényt a végleges helyére.

Elvirágzás után a karácsonyi kaktuszt kissé vissza lehet vágni. A lemetszett hajtások alkalmasak a növény szaporítására is, mert ha ezeket tőzeges homok keverékével megtöltött cserépbe ültetjük, akkor gyorsan és biztonságosan meggyökeresednek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?