Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2019.12.15.

Vendégváró aprósütik az ünnepekre

Ha karácsonykor nagyobb vendégseregre számítunk, akkor nem árt idejében elkezdeni a munkát. Ezek a finomságok sokáig elállnak, így kényelmesen felkészülhetünk az ünnepekre. 

Svéd kekszrolád

Fotó: 123RF

  • Hozzávalók: (Kb. 15 db-hoz.)
  • 15 dkg zöld marcipán + 5 dkg porcukor a nyújtáshoz
  • 150 g darált háztartási keksz (2-3 evőkanál tejjel elkeverve)
  • 2 ek kakaópor
  • 2 tk vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk rumaroma
  • 75 g étcsoki
  • ELKÉSZÍTÉS:

    A vajat, a kakaóport, a cukrot és vaníliás cukrot egy mélyebb tálban habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk az édes kekszmorzsát. Az egész tölteléket alaposan összedolgozzuk, végül rummal, vagy rumaromával ízesítjük. A marcipánt porcukrozott felületen vékonyra (1-2 mm) nyújtjuk. Nedves kézzel a töltelékből 1-2 cm vastagságú és kb. 10 cm hosszúságú „kukacokat” formázunk, amit a marcipánra helyezünk. Ezután a kukacok végeinél a marcipánt hosszan bevágjuk, majd a marcipánnal betekerjük a tölteléket. Végül az egész rudat 3-4 db-ra szeljük, majd hűtőben néhány órát pihentetjük. Az elkészült marcipánnal burkolt roládok két végét olvasztott étcsokiba mártjuk, majd sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni a csokit. Ezután egy éjszakán át érdemes pihentetni az édességet, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Lekváros linzerkarikák

    Fotó: 123RF

    HOZZÁVALÓK:

  • 20 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm porcukor
  • 7 dekagramm darált dió
  • ízlés szerint fahéj
  • ízlés szerint lekvár
  • 2 darab tojás
  • ELKÉSZÍTÉS:

    A lisztbe morzsoljuk bele a hideg vajat, és gyúrjuk össze egyenletes tésztává. Dolgozzuk hozzá a darált diót, a tojásokat és a porcukrot, ízesítsük egy nagy csipet fahéjjal, és pihentessük a tésztát egy fél óráig hűtőben. A masszát körülbelül 0,5-1 cm vastagságúra nyújtsuk, szaggassuk ki belőle a formákat, egy telihez egy lukas közepű tartozzon. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélel tepsin 6-8 perc alatt megsül – figyeljünk, hogy ne égjen meg! A tepsin hagyjuk kihűlni, majd valamilyen savanykás lekvárral tapasszuk össze őket.

    Hagyományos hókifli

    Fotó: 123RF

    Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 15 dkg darált dió, vagy mogyoró vagy mandula vagy mák
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • fél vanília rúd kikapart magja
  • fél citrom reszelt héja
  • A hempergetéshez, szóráshoz:
  • 6 zacskó vaníliás porcukor
  • Elkészítése:

    A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, ha nagyon ragacsos, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet, de lágynak kell lennie! Legalább egy órára, folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe. Ezután sodorjunk centi átmérőjű hengereket belőle. Majd vágjuk hét-nyolc centis darabokra, a végeiket hajtsuk kifli alakúvá. Ezután tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a sütiket. A sütési idő 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon mindössze nyolc-tíz perc. Ilyenkor még kicsit nyersnek tűnik, de ne süssük tovább, mert így lesz omlós. Ezután hagyjuk hűlni pár percig, majd szitáljuk meg alaposan porcukorral. Napokig eláll, nem szikkad meg, nem szárad ki…

    Gyors csokiskeksz

    Fotó: 123RF

    Hozzávalók

  • 100 g étcsokoládé
  • 25 g vaj
  • 75 g cukor
  • 1 tojás
  • 25 g liszt
  • 1/4 tk sütőpor
  • 1/4 tk só
  • 1/2 tk őrölt kávé
  •  

    Elkészítés

    Az étcsokoládét a vajjal összeolvasztjuk, szobahőmérsékletűre hűtjük. A cukrot a tojással habosra keverjük. Ehhez hozzáöntjük a csokisat, majd eldolgozzuk a szárazanyagokkal (liszt, sütőpor, só, kávé). Sütőpapírral bélelt tepsibe teáskanálnyi halmokat sorakoztatunk, amiknek a tetejét kicsit vizes kézzel minimálisan lenyomkodjuk. 170 fokon, légkeveréses sütőben 9 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, hogyha a tetején kis teknőcminták jelennek meg, vigyázzunk, hogy ne süljön meg túlságosan. Ha kivesszük, úgyis még fog egy picit dermedni.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek