tóth gabi
Konyhai sütõben vagy fedett grillben is elkészítheted otthon a kedvenc pecsenyédet. Nem kell az utcai árusnál sorban állnod érte. Úgy fûszerezed, ahogy te szereted, és a tepsit is megtöltheted krumplival, hagymával, zöldségekkel. Mutatjuk, mi a titkos eszköz, amin megsül a grillcsirke.
Mennyei grillcsirkét készíthetsz otthon, nem kell érte sehová se menned. Két módot is mutatunk.
1. Mosd, majd szárítsd meg a csirkét.
2. Készítsd el a kedvenc fűszerkeverékedet.
3. Sózd meg a csirke belsejét, majd szórj bele durva szemű borsot. Kend ki belül tetszés szerint vajjal, olajjal, olívával.
4. Kend be zsiradékkal a csirke külsejét is. Jól masszírozd bele.
5. Szórd meg a külsejét fűszerkeverékkel, és jól dörzsöld át vele.
6. Sózd meg kívülről is.
7. Ha extra ropogósan szereted, akkor a fűszerekhez keverj egy kávéskanál sütőport is, és azzal kend be a bőrét.
8. A kuglóf aljába tegyél egy negyedelt citromot, vöröshagymát, pár szál kakukkfüvet, néhány babérlevelet. Darabolt krumplit, zöldségeket is süthetsz együtt a csirkével. Isteni zamatot kapnak tőle.
Még rozmaringágacskákat is szúrhatsz bele.
9. A kuglófforma kürtőjét fedd le négyrét hajtogatott alufóliával.
10. Fenékkel lefelé ültesd rá az előkészített csirkét.
11. 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd, hőlégkeveréssel.
12. Forgasd el negyed fordulattal 15 percenként, hogy egyenletesen süljön.
13. Addig süsd, míg belül is omlós lesz. Ez a csirke méretétől függ.
14. Nem légkeveréses programmal 220 fokon süsd egy órán át.
Ha nincs kuglófsütőd, akkor sincs semmi veszve. Kisebb, 1.2 kg-os csirkét 0.33 l-es, nagyobb, 1.5 kg-osat félliteres dobozra ültetve vagy üvegre húzva is megsüthetsz.
Ha az üveget választod, akkor egészen a nyakáig húzd föl.
Akár doboz, akár üveg, tisztára mosott, címke nélküli eszközt használj. A dobozt tekerd alufóliába.
Töltsd meg ¾ részéig vízzel (vagy hagyd benne a sör felét), úgy állítsd rá a madarat.
Az üveget vagy dobozt tedd egy tepsire, abba is önts egy kevés vizet. Sütés közben párolog, nem szárad ki a hús.