kulcsár edina
Ha már unod a diós és mákos verziót, próbálj ki valami újat! Mutatjuk a receptet!
Mindössze városi legenda, hogy a bejgli sütéséhez csak a nagy öregek értenek, merj próbálkozni te is nyugodtan! Mivel még van hátra egy kis idő karácsonyig, akár még idén is belevághatsz! Lepd meg családodat a klasszikustól kicsit eltérő, új ízvilággal!
Mielőtt az üveges mogyorókrémhez nyúlnál, jelezzük, hogy a receptben ezúttal nem erről, hanem pörköletlen földimogyoróról van szó. Ezt kell ledarálni a krémhez. Natúr mogyorót szinte bármelyik üzletben beszerezhetsz már.
Hozzávalók a tésztához:
Így készítsd:
1. 1 dl tejbe tégy egy kis cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd hagyd felfutni.
2. A lisztet szitáld át, tedd bele a maradék cukrot, egy csipetnyi sót, a maradék tejet, a két tojást és a felolvasztott margarint. Amikor felfutott az élesztő, öntsd bele azt is. Gyúrd át, majd meleg helyen, letakarva hagyd kelni.
3. Félóra elteltével tedd hozzá a citrom reszelt héját, gyúrd át, majd hagyd újabb fél óráig kelni.
4. A cipód vedd kétfelé, ez a mennyiség két rúdra lesz elég. Mindkettőt nyújtsd ki téglalap alakúra.
5. A kinyújtott tésztalapot töltsd meg és tekerd fel finoman. A rudakat kikent és belisztezett tepsire emeld át.
6. Pihentesd újabb félórát, majd kend meg tojással a tetejét, és villával szurkáld meg, hogy ne repedjen ki sütés közben.
6. Előmelegített sütőben 180 fokon, körülbelül fél óra alatt készre sül!
Hozzávalók a mogyorós töltelékhez
(a mákos ugyanez, csak a darált mogyorót darált mákkal helyettesítsd!)
A tejet és a tejszínt együtt forrald fel, majd tedd bele a vaníliás cukrot, és a mogyorót, forrald össze! A végén a búzadarával sűrítsd össze. Vigyázz, a dara megdagad sütés közben is, könnyen kirepesztheti a bejglid, ha megszalad a kezed!