
Így lesz puha és könnyen pucolható a tél kedvenc csemegéje otthon is!
Leginkább a karácsonyi vásárok hangulatát idézi a sült gesztenye illata. A hazai termésnek azonban most van szezonja!
![]()
Talán kevésbé köztudott, hogy igen egészséges ez a pompás csemege! C- vitamin tartalma megegyezik a ribizliével, és bővelkedik B-1, B-2 és B-6 vitaminokban is!
Dobd hát fel a hűvös estéket egy kis illatos sült gesztenyével!
Mutatjuk, mire érdemes figyelned, ha igazán finom és puha végeredményre áhítozol!
Alapanyag:
Mindig nagy szemű, fényes héjú, sötét darabokat keress! Ezek tuti, hogy idei termésből származnak. Ha túl könnyű, vagy apró lyukakat látsz rajta, ne vedd meg, mert kukacos lehet!
![]()
Egyszerre mindig csak annyit vásárolj, amennyit el is készítesz, mert elég hamar penészedik!
Bemetszés:
Erre két módszer létezik. Az egyik a klasszikus X alakú metszés a gesztenye domborúbb oldalára, a másik pedig , hogy csak egy bemetszés kerül keresztirányban a gesztenye domborúbb felére.
Az előbbi esetben sütés során jobban szét tud nyílni, és a szabadon maradt gesztenyehús könnyebben kiszárad, keményebb lesz!
![]()
Az egy csíkos módszerrel viszont puhább marad, és könnyebben is hámozható! Csak szétnyitod és szinte kiesik belőle a puha és édes gesztenyebél!
A legfontosabb viszont, akármelyik módszert választod, hogy ne vágj bele a húsba, mert így is kiszáradhat sütés közben!
A legalkalmasabb eszköz erre egy recés kés.
Így készítsd:
A titok az áztatásban rejlik!
1. Ahhoz, hogy igazán finom, puha gesztenyéd legyen, áztasd be őket egy-két órára! Engedj rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket. Amelyik feljön a víz tetejére, azt nyugodtan ki is dobhatod, mert nagy valószínűséggel hibás.
![]()
2. Sütni többféleképpen is lehet. A legideálisabb, ha a kerti grillen készíted el egy lyukacsos aljú serpenyőben.
![]()
De elérheted ugyanezt az ízhatást gáztűzhelyeden is egy szintén lyukas lángelosztón.
A harmadik módszer a sütőben való elkészítés. Ez esetben bélelj ki egy tepsit alufóliával, a vízből kivett gesztenyét csepegtetés nélkül egyből tedd bele és mehet is a sütőbe! Így garantáltan szép, és puha sült gesztenye a végeredmény, viszont a klasszikus, kissé megpörkölődött héj illatáról és látványáról le kell mondanod!
![]()
Miután megsült, takard le konyharuhával és 10 percig pihentesd. Ám mindenképpen még melegen hámozd meg, ugyanis ha kihűlt, már nagyon nehéz dolgod lesz vele!







