Mennyei lakoma 4 hozzávalóból: Így készíts otthon igazi kenyérlángost
Mindenkit levesz a lábáról ez a isteni finom, laktató vacsora. A töki pompos, vagy más néven kenyérlángos a vásárok népszerű étele; de pofonegyszerűen elkészítheted otthon is. Mutatjuk a legtutibb receptet!
Nem csupán házi pizza készülhet a sütőben, hanem isteni kenyérlángos is! Az omlós kelt tészta, a bacon és a lila hagyma találkozása fantasztikus ízeket varázsol az asztalra; és ez a vacsora olyan laktató, hogy garantáltan nem marad éhes utána senki. Gyorsan elkészül, és valamivel olcsóbb is, mint a házi pizza. A tésztát feljavíthatod egy kis főtt krumplival is, hogy sokáig puha maradjon, de sima kenyértésztával is remek fogás a kenyérlángos. Hiszen úgysem kell sokáig tárolni, legtöbbször még melegen megeszi a család. Megbolondíthatod egy kis sajttal is, de nélküle is isteni. Mutatjuk, hogyan készítsd el!
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dl víz
1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál só
1,5 teáskanál porélesztő
4 evőkanál olaj
20 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy bacon
1 kis pohár tejföl
4 gerezd fokhagyma
1 fej lila hagyma
Elkészítés:
Egy keverőtálba szitáld bele a lisztet, majd add hozzá a meglangyosított vizet, a porélesztőt, a cukrot és a sót, majd végül az olajat. Lágy, könnyű kelt tésztát gyúrj belőle; majd keleszd meleg helyen 40 percet.
Míg a tészta kel, készíts elő a feltétet. Vágd kisebb kockákra a szalonnát, karikázd fel a hagymát, a tejfölhöz add hozzá az összezúzott fokhagymát.
A megkelt tésztából formázz cipót, majd nyújtsd ki 2,5 centi vastagra. Tedd olajozott tepsibe, és nyomkodd szét úgy, hogy lefedje az egész tepsit. Ezután mehet rá a feltét.
Langyosítsd meg a tejfölt, hogy kéz-meleg legyen; ha jéghidegen teszed a tésztára, leállíthatja az élesztőt, és nem lesz elég magas a kenyérlángos.Kend a fokhagymás tejfölt egyenletesen a tésztára, majd szórd rá a bacont és a lila hagymát. Ha sajtot is szeretnél tenni rá, azt is most kell rászórni.
180 Celsius fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a tészta széle aranybarna, ropogós. Máris tálalhatod; melegen a legfinomabb. A tetejét díszítheted friss zöldlevelekkel.