tóth gabi
Nem szereted a koviubi tetején megpuhult kenyeret? Esetleg lisztérzékeny vagy, de kedveled ezt a savanyúságot? Mutatjuk a receptet!
Bár beköszöntött a szeptember, még nincs késő kovászos uborkát készíteni. Az uborka ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be. 26-28 fokon akár 3 nap alatt finom, zamatos koviubit készíthetsz. Íme egy recept, amihez segítségül hívtuk a szőlőlevelet, viszont kenyeret nem raktunk bele.
1. Mosd meg az uborkát, a burgonyát, a szőlőlevelet és a kaprot.
2. Az uborka végeit vágd le, majd hosszába 4 helyen vágd be mélyen, de ne szeleted fel. Így könnyebben átjárja az uborkát a fűszeres lé.
3. A burgonyát vágd fel nagyjából 6 részre.
4. Rakj a tiszta 5 literes üvegbe alulra néhány szőlőlevelet, majd tedd rá a krumplit. Utána pakold rá a kaprot, az uborkát. A fokhagymadarabkákat dugdosd az uborkák közé, a tetejére rakj még szőlőlevelet.
5. Keverj össze 2 liter langyos vizet 3 evőkanál sóval, forrald fel, ha egy picit lehűlt, öntsd az üvegbe.
6. Takard le egy kistányérral. Így hagyd állni, ha lehet, a lakás legmelegebb pontján, vagy a teraszon a napsütésben.
7. Három nap múlva fogyaszthatod. Hűtőben tárolhatod.
Tipp:
Tormaszárat, szőlőkacsot is tehetsz bele.
Jó étvágyat!