tóth gabi
A nyár nem múlhat el főtt kukorica nélkül. De vajon hogyan lesznek olyanok a kukoricacsövek, mint gyerekkorunkban a strandon? Mutatjuk a trükköket.
A tökéletes főtt kukorica zsenge, nem túl kemény, de nem is túl puha, intenzív ízű és édes. De vajon hogyan lesz pont ilyen? Minden háziasszonynak más a trükkje, mi most összeszedtük a leghatékonyabbakat.
A tökéletes kukorica főzése a piacon kezdődik, amikor kiválasztod a főznivalót. Keresd a zsenge csöveket, amelyeknek a levelei még zöldek, nedvesek. Ha a levelek már száradnak, sárgás-barnásak, több napja leszedhették a kukoricát.
Az alaposan megmosott levelek egy részét tedd a lábas aljába, majd helyezd rá a kukoricát, és a tetejére ismét egy réteg levelet. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és tedd a tűzhelyre. A forrástól számítva viszont csupán 10 percig főzd, ennél több időt csak akkor adj neki, ha kicsit öregebbek a csövek. Sót ne tegyél a főzővízbe, egy kis tejet vagy vajat viszont adhatsz hozzá.
Van, aki szerint viszont épp a sós-cukros víz teszi tökéletessé a szemek ízét. Eszerint a módszer szerint egy-két evőkanál sót és cukrot kell egy nagy fazék vízhez adni, és az egészet még pár csepp ecettel vagy almaecettel megbolondítani. A kukorica leveleit viszont nem kell a vízbe tenni, csak a megmosott csöveket. Ezután pedig jöhet a forrástól számított 10 perces főzés.
Jamie Oliver receptje szerint a főzővízben két evőkanál cukrot és egy evőkanál citromlevet kell elkeverni, és a kukoricát csak akkor belehelyezni, ha már forr. Ezután pár percig főzzük, majd lefedjük a lábast, lekapcsoljuk a lángot, és hagyjuk a gőzben megpárolódni a kukoricaszemeket.
Sokkal nem gyorsabb, mint a tűzhelyen, de szükség esetén a mikróban is el lehet készíteni a főtt kukoricát. Egyszerűen be kell tenni a mikrosütőbe a félbetört csöveket, és maximális fokozaton 10-15 percig főzni. Így akár a munkahelyi konyhában is lehet gyorsan kukoricát készíteni, ha megkívánod.
Ha nem azonnal, de még aznap elfogyasztjátok a csöveket, akkor hagyd a főzővízben, hogy ne száradjon ki. Ha másnapra szánod, hagyd kihűlni, fóliázd be, és tedd a hűtőbe. Fogyasztás előtt szedd le róla a fóliát, és tedd pár percre forró vízbe vagy a mikróba, hogy felmelegedjen. Egy-két napnál tovább viszont ne tárold a hűtőben!