
Le fog esni az állad, ha meglátod, mivel dúsíthatod fel az eperlekvárodat, anélkül hogy bármit is veszítene élvezeti értékébõl
Sajnos az eddigi időjárás nem kedvezett az idei eper termésnek, ami a sajnos az árakon is meglátszik. De nem kell elkeseredned, szerencsére idén is elkészítheted a megszokott mennyiségű eperlekvárt, mert egy praktikus trükkel elérheted, hogy ne kerüljön többe ez a házi finomság. ![]()
Első hallásra talán furcsának tűnik,mivel turbózhatod fel a megszokott eperlekvárodat. A megoldás ugyanis nem más, mint a cukkini! Pedig egyáltalán nem egy új keletű hóbortról van szó. Ezt a trükköt már nagyanyáink is használták. A cukkini összetétele rendkívül szerencsés: íze és illata semleges, magas a nedvességtartalma, és a fiatal példányokban szinte nem is látni a magokat.
Hő hatására gyorsan puhul, így főzéskor észrevétlenül simul bele a készülő lekvár állományába.
![]()
Ha cukkinit adsz a lekvárhoz, sokkal kevesebb gyümölcs is elég ugyanannyi mennyiség elkészítéséhez.
Ezt a lekvárt mindenképp érdemes kipróbálnod!
Hozzávalók:
2 db közepes méretű cukkini
1 kg eper
30 dkg cukor (használhatsz édesítőt is)
1 csomag 3:1-es lekvár zselésítő
![]()
Így készül:
1. Hámozd meg és reszeld le a cukkinit
2. Szórd rá a cukrot felét és pihentesd egy órát
3. Az epret tisztítsd meg, darabold fel és főzd össze a cukkinivel.
4. Add hozzá a maradék cukrot vagy édesítőt, végül pedig a zselésítőt.
5. Tedd steril üvegekbe, állítsd fejre az üveget amíg kihűl.
Tipp:
A cukkini valójában szaporítóként szerepel a lekvárban, ám használata azzal jár, hogy a lekvár egészében csökken az ízek és illatok intenzitása. Ha a kóstoláskor nem vagy elégedett, kevés citromsavval, esetleg plusz cukorral segíthetsz a harmónián.







