tóth gabi
Le fog esni az állad, ha meglátod, mivel dúsíthatod fel az eperlekvárodat, anélkül hogy bármit is veszítene élvezeti értékébõl
Sajnos az eddigi időjárás nem kedvezett az idei eper termésnek, ami a sajnos az árakon is meglátszik. De nem kell elkeseredned, szerencsére idén is elkészítheted a megszokott mennyiségű eperlekvárt, mert egy praktikus trükkel elérheted, hogy ne kerüljön többe ez a házi finomság.
Első hallásra talán furcsának tűnik,mivel turbózhatod fel a megszokott eperlekvárodat. A megoldás ugyanis nem más, mint a cukkini! Pedig egyáltalán nem egy új keletű hóbortról van szó. Ezt a trükköt már nagyanyáink is használták. A cukkini összetétele rendkívül szerencsés: íze és illata semleges, magas a nedvességtartalma, és a fiatal példányokban szinte nem is látni a magokat.
Hő hatására gyorsan puhul, így főzéskor észrevétlenül simul bele a készülő lekvár állományába.
Ha cukkinit adsz a lekvárhoz, sokkal kevesebb gyümölcs is elég ugyanannyi mennyiség elkészítéséhez.
Ezt a lekvárt mindenképp érdemes kipróbálnod!
Hozzávalók:
2 db közepes méretű cukkini
1 kg eper
30 dkg cukor (használhatsz édesítőt is)
1 csomag 3:1-es lekvár zselésítő
Így készül:
1. Hámozd meg és reszeld le a cukkinit
2. Szórd rá a cukrot felét és pihentesd egy órát
3. Az epret tisztítsd meg, darabold fel és főzd össze a cukkinivel.
4. Add hozzá a maradék cukrot vagy édesítőt, végül pedig a zselésítőt.
5. Tedd steril üvegekbe, állítsd fejre az üveget amíg kihűl.
Tipp:
A cukkini valójában szaporítóként szerepel a lekvárban, ám használata azzal jár, hogy a lekvár egészében csökken az ízek és illatok intenzitása. Ha a kóstoláskor nem vagy elégedett, kevés citromsavval, esetleg plusz cukorral segíthetsz a harmónián.