tóth gabi
Boros Vali, az egyszerû szabolcsi háziasszony már nagyon sokszor bizonyított. Legnagyobb dobása talán mégis az, hogy megtanítja kenyeret sütni a magyar nõket.
Boros Vali története olyan, mint egy népmese. Messze a főváros zajától, valahol a keleti végeken él egy takaros háziasszony, aki mindent maga végez a kertecskéjében és a háztartásában. Nem permetez, hanem trágyáz, és hatalmas paradicsomokat, paprikát, karalábét nevel a földjén, tyúkokat tart, befőzi a lekvárt, savanyít, és megmutatja, hogy lehet fillérekből mosogatószert gyártani.
Szerencsére amennyire klasszikus Valika, legalább annyira modern is, így saját - egyébként folyamatosan fejlesztés alatt álló tudását - kedvesen megosztja az internet népével. Hogy a távoli városokban, például Budapesten, inspirálódhassanak az arra hajlamos hölgyek.
És hogy, hogy nem, Valika két év alatt csodát művelt a neten, blogot ír és elképesztően aktív Facebook-közösséget épített maga köré, több tízezer taggal. Vagyis pillanatok alatt kiderült, hogy igenis van igény arra, amit művel: a rendes ízekre, az eredeti ételekre és a jó értelemben vett paraszti gondolkodásra. Valika ugyanis visszavezet minket az adalékanyag- és hipermarketmentes világba. És nincs, akinek ez ne tetszene!
Ha Valika fölteszi mondjuk, saját készítésű kolbászait, csodasajtjait vagy akár tojásos nokedlijét a netre, szinte azonnal megindul a kommentáradat. Nem lennénk meglepve, ha tucatszám rendelnének a finom háztájiból tőle.
De a tűzrőlpattant háziasszony legnagyobb dobása mégiscsak a Vali-féle szuperkenyér, amiről ő maga azt állítja, hogy bárki meg tudja sütni. Hetek óta biztatja a nőket, hogy bátran próbálják ki, hiszen ez a kenyér mindenkinek sikerül. És... tényleg!
Õrület, de nekiálltak dagasztani- sütni az asszonyok, és sorra mutatják be a maguk kenyérkéjét.
Nézzük az utóbbi néhány hétben kisült ropogós héjú remekeket! A vekniözön végén található majd az eredeti Boros Vali recept, mindenkinek ajánljuk szíves figyelmébe, mert ez tényleg sikerül!
9. Sütötte: Tál Tünde
Folytathatnánk még a sort, hisz ennél sokkal többen megsütötték Valika elronthatatlan kenyerét, és azok a kenyerek is ugyanilyen jól sikerültek. De most már következzék maga a recept!
Sütés előtti est
Ebből galuskaszerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig…
Másnap adok hozzá
…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig lisztfüggő.
Kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt. 250 fokra tettem... megformázom a veknit… én úgy szoktam, hogy kilapogatom... jobbról behajtom a közepéig majd balról is a két végén háromszögbe is behajtom… aztán a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel… szép vekni lesz belőle… mehet a jénaiba… itt még 20 percet kelesztem....bemetszem, kinek hogyan tetszik lehet hosszába keresztbe… jó alaposan lespriccelni vízzel a jénai tetejét is... mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat, leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm…
A jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele.
Jó munkát sok sikert… üdv Vali"
Õszintén köszönjük!