Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.27.

A legjobb kenyérreceptek, ha gyorsan akarsz otthon kenyeret sütni

Bármikor adódhat olyan helyzet, amikor valamiért nem lehet kenyeret kapni a boltban. Ilyenkor nagyon jól jön a tudás, hogyan készítse el a családnak a pékárut maga a háziasszony. Ezeket a recepteket lehetetlen elrontani!

  • Ír szódás kenyér
  • Ezt kenyeret, akkor is el tudjuk otthon készíteni, ha nincs otthon sem élesztőnk, sem kovászunk

    Alap kenyér hozzávalói:

  • 450 g finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • 400 ml író (vagy kétharmad joghurt, egyharmad víz)
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Mielőtt elkezdjük dagasztani a kenyértésztát, melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet, és adjuk hozzá a sót, cukrot, szódabikarbónát. A közepébe fúrjunk egy mélyedést és ide öntsük bele az írót lassan és kezdjük is el keverni az ujjainkkal. A tésztának lágynak kell lennie, de ne legyen ragacsos. Amint nagyjából összeállt tegyük deszkára és formázzunk labdát belőle, ezt a tésztát nem szabad gyúrni vagy dagasztani. Ha kész, lisztezzük be és kereszt alakban vágjuk be egy éles késsel, jó mélyen. Azonnal mehet a meleg sütőbe. Kb. 30-40 perc a sütési idő, hogy szép pirosra süljön. Az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ez egy alap kenyér, dúsítható sült baconnal, hagymával, magvakkal, sajtokkal is.

    Fotó: instagram

  • Boros Vali kenyérreceptje
  • A szabolcsi háziasszony a kenyérsütéssel lett roppant népszerű, és nem véletlenül; nem bonyolítja túl a receptet, ez a kenyér még pontosan olyan, amilyennek nagyanyáink sütötték.

    Hozzávalók az előkészítéshez

  • 40 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • A sütés előtti este keverjük össze galuskaszerűen, majd letakarva hagyjuk éjszakára kelesztőtálban. Másnap ehhez adjuk hozzá a többi hozzávalót.

    Hozzávalók a gyúráshoz

  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • Elkészítés:

    Fotó: Pixabay

    A hozzávalókat alaposan dagasszuk össze; a tészta akkor jó, amikor már elválik a tál falától, és egy gombóc lesz belőle. Kétszer negyven percig kelesszük, vagyis meleg helyen hagyjuk pihenni a tésztát. A két kelesztés között gyúrjuk át, majd a második után formázzuk meg a veknit. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, közben a megformázott cipót még 20 percig kelesszük jénai tálban. Bemetszés után spricceljük le vízzel, és tegyük a sütőbe. Amikor már kezd pirulni, vegyük le a tál tetejét, és még 15 percig süssük.

     

    Bögrés kenyér, ha gyorsan kell cselekedni

    Hozzávalók

    Fotó: Pixabay

  • 1 bögre meleg víz
  • 1/4 bögre tej
  • 3 kanál napraforgóolaj
  • fél teáskanál cukor
  • fél teáskanál só
  • másfél teáskanál porélesztő
  • 3 bögre liszt
  • Elkészítés

    Futtassuk fel az élesztőt a cukorral meleg tejben, majd add hozzá a meleg vizet, és keverjük össze. Ezután öntsük bele az olajat, majd tegyük hozzá a lisztet és a sót, és dolgozzuk össze. Puha, ragadós tészta lesz a végeredmény, amit egy órán át keleszteni kell. Utána mehet bele egy kevés olaj, és egy alapos dagasztás után tegyük a jénai tálba. Itt keljen még 30 percet. Amikor berakjuk a sütőbe, tegyünk mellé egy kevés vizet egy edényben. 180 fokos, előmelegített sütőben süssük 40 percig.

    Süssünk sörrel kenyeret

    Hozzávalók

  • 3 ¼ bögre liszt
  • 3 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 50 g vaj
  • 325 ml sör (a barna a legjobb)
  • ¼ bögre liszt
  • esetleg kapor- vagy köménymag
  • nagyobb szemű só
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Melegítsük elő a sütőt 210 fokra és a tepsit kicsit vajazzuk ki, vagy tegyünk rá sütőpapírt. Szitáljuk a lisztet egy tálba és adjuk hozzá a sütőport és a só, majd mehet a cukor és esetleg a kapor- vagy köménymag. Keverjük össze kézzel és morzsoljuk benne el a vajat. Csináljunk egy lyukat a liszt közepébe és öntsük hozzá a sört. Egy-két percig dagasszuk és formázzunk belőle cipót, de lapítsuk el két centi magasra. Picit vizezzük be a tetejét és szórjuk meg sóval, ízlés szerint magokkal. Süssük 20 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, addig amíg szép piros nem lesz. Vegyük ki és hagyjuk kihűlni.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek