ÉLETMÓDI

Ezeket a szavakat 10-ből 8 felnőtt rosszul írja – Te köztük vagy?

Vannak olyan szavak a magyar nyelvben, amiknek a helyesírását egyszerűen képtelenek megtanulni az emberek, és életük végéig rosszul írják le őket.
címkék:

Hiába küzdenek a tanárok, vannak olyan szavak, amiket a legtöbbünk rosszul ír le. Hogy miért épült be a kollektív tudat szinte egészébe ez a sok helyesírási hiba, az rejtély.

Te jól írod ezeket a szavakat? Vagy a többséghez tartozol?

Helyesírás

Fotó: Pixabay

Szerviz

A legtöbben í-vel írják, sőt így is ejtik. Az elírás annyira közkeletű, hogy még a cégtáblák jelentős részén is rosszul szerepel.

Dicséret

Akárcsak az előző példánál, itt is sokan használják a dicséret szót szóban és írásban is í-vel.

Nyitvatartás

Pár éve még a mostani írásforma volt a helytelen, de igazodva a beszéd és a nyelvhasználat változásához, a legfrissebb helyesírási szabályzatban már egybeírják a nyitvatartást.

Muszáj

Muszáj megtanulni egy életre, hogy a muszájt j-vel és nem ly-vel írjuk. Az emberek több mint fele a rossz verziót használja. Elég csak szétnézni a facebookos kommentek között.

New York-i

A többelemű tulajdonnevek írásmódja változatlan marad akkor is, ha toldalék kerül hozzá. Vagyis New York-i, Las Vegas-i, Los Angeles-i. Viszont vannak olyan hibázók is, akik tisztában vannak ezzel a szabállyal, de annyira belejönnek az amerikai városok toldalékolásába, hogy mindet kötőjelezik. Pedig a hollywoodi nem Hollywood-i.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?