tóth gabi
Nyersen igencsak csípős és könnyeket fakaszt, de ételeinkben megszelídül. Azt pedig csak kevesen tudják, hogy milyen sok áldásos hatása van ennek a sokoldalú zöldségnek!
A magyaros fogások egyik legfontosabb hozzávalója nem más, mint a hagyma. Ahogy pirul és karamellizálódik, kezdeti csípőssége kellemes, édeskés ízre vált, szaftos ételek alapját adva pedig jótékonyan dúsít a sült hagyma. De nemcsak ezért lenne vétek kihagyni!
A hagyma az egyik legegészségesebb zöldség: miközben a kalóriatartalma minimális, tele van tápanyaggal. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-vitamint, ami az immunrendszer karbantarásához szükséges; B6- és B9-vitamint, ami az idegrendszer normális működéséhet szükséges, illetve és káliumot, ami a testünk vízháztartását, az izmok összehúzódását és a veseműködést szabályozza.
Kutatások kimutatták, hogy a hagyma rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata, mivel a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak.
A lila- és vöröshagymában 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns található – ezek segítenek megakadályozni a sejtkárosodást, de olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség. A hagyma hatóanyagai összességében fiatalító hatást gyakorolnak a sejtekre.
A hagyma a cukorbetegek egyik legjobb barátja, ugyanis jelentősen csökkenti a vércukorszintet, sőt, ha veszélyeztetett kategóriába tartozunk, rendszeres fogyasztással a diabétesz kialakulásának kockázata is mérsékelhető.
Nem gondolnánk, de a hagyma olyan agresszív baktériumtörzsekkel szemben is képes felvenni a harcot, mint az e-coli vagy a streptococcus. Kutatások bebizonyították, hogy a hagyma héjából kivont quercetin nevű flavonoid (szintén antioxidáns) képes megállítani ezen rosszindulatú baktériumok szaporodását.
A rendszeresen hagymát fogyasztók körében kevesebb a csontritkulásból adódó csonttörés – derült ki egy középkorú, menopauzán átesett nőket vizsgáló kutatás során. Így, ha valaki ügyel a csontjai épségére, megfelelő mennyiségű hagyma elfogyasztásával sokat javíthat a helyzeten.
És, ha mindez még nem lenne elég: a hagyma prebiotikumokban is bővelkedik! Ezek a jótékony baktériumok segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, így hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez.