DIÉTA

Szenvedsz a klimaxtól? Így enyhítheted gyógyszer nélkül a tüneteket

Van mód a kellemetlen tünetek mérséklésére. Ha jól állítod össze az étrendedet, kevésbé kell tartanod a hőhullámoktól és a többi kíntól.

A klimax környékén járó hölgyek tápanyagigénye a kutatók szerint megváltozik. A szervezetünk ebben az időszakban máshogyan dolgozza fel a szénhidrátokat, veszi fel a kalciumot és más hasznos tápanyagokat. Ha nem akarjuk gyógyszerekkel kicselezni a változást, akkor összhangban kell cselekednünk vele.

Eszik 01

Fotó: Pixabay.com

Az ösztrogén hormon mennyiségének csökkenése nem csak annyit jelent, hogy elmarad a menstruáció. A hormon más élettani folyamatok szabályozásában is részt vesz. Ezért változik meg ilyenkor az anyagcsere, alakul ki a fáradtság, és válik változékonnyá a hangulat.

A stresszes lelkiállapot az egyik oka, hogy a menopauza környékén járó hölgyeknek több B- és C-vitaminra van szükség. A vas is nagyon fontos, különösen akkor, ha a tüneteid között a hajhullás is szerepel. A réz, a cink és a szelén a megfelelő pajzsmirigy-funkció előfeltétele. De többre van szükség kalciumból, foszforból és D-vitaminból. Az állati eredetű fehérje, a koffein és a só bevitelét viszont érdemes csökkenteni, mivel ezek gátolják a kalcium beépülését a csontokba.

A menopauza környékén a korábbinál is fontosabbá válik, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyassz – napi legalább fél kilót! A kutatások szerint a világnak azokon a területein, ahol a nők sok növényi eledelt, kevesebb állati fehérjét, és kevesebb zsírt fogyasztanak, ritkábbak és enyhébbek az ismert tünetek: a hőhullámok, a hízás és a csontritkulás. Kalóriából is kevesebbet fogyasztasz, ha inkább zöldséggel és gyümölccsel töltöd meg a tányérod.

Étel

Fotó: Pixabay.com

Kerüld el azokat az ételeket is, amelyek hirtelen emelik meg a vércukorszintedet: a túlságosan feldolgozott ételeket, a finomított szénhidrátokat, a cukrot, a cukorhelyettesítőket, valamint az alkoholt. Az is előfordulhat, hogy a szervezeted érzékenyebbé válik a gluténre és a tejtermékekre. A bélflóra egyensúlyára is érdemes ügyelni, mivel ez közvetlen hatással van a hormonális egyensúlyodra. Vagyis egyél minél több rostot és probiotikus ételeket, például savanyú káposztát vagy joghurtot. És még egy fontos dolog: figyelj a tested jelzéseire, és bízz bennük, de rendszeresen ellenőriztesd is az egészségi állapotodat! Így tudod majd kiválasztani azokat az ételeket, amelyek biztosan támogatják az egészségedet.

És ezeket olvastad már?