DIÉTA

Kulcskérdés a diétában: hogy tartsd meg az energiád?

Ha rosszul fogyókúrázol, folyton fáradtnak érzed magad, és nem csoda, ha inkább kihagyod az edzést is. Pedig a diéta nem kellene hogy egyet jelentsen a kimerültséggel. Mutatjuk a jobb megoldást.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ne éhezz!

Ez az első számú szabály. Ha nem eszel, egészen biztos, hogy nem fogod erővel bírni az edzést. Jobban teszed, ha nem hagyod, hogy leessen a vércukorszinted. Ezt úgy érheted el, ha rendszeresen kisebb adagokat eszel, amelyek lehetőleg összetett szénhidrátokat is tartalmaznak. A legjobb, ha három nagy és két kisebb étkezéssel számolsz naponta, ezen belül pedig az összetett szénhidrátokat, például a teljes kiőrlésű kenyeret, valamilyen fehérjével, például sovány hússal, túróval kombinálod.

Ne szomjazz!

Ha nem iszol elég folyadékot, ködös lesz az agyad, nem tudsz koncentrálni, és a teljesítményed sem lesz az igazi. Sport közben különösen ne várd meg, hogy megszomjazz. Edzés előtt és után igyál meg legalább két deci vizet, és edzés közben is 15 percenként kortyolgass valamit.

Válaszd a jó fehérjét!

A fehérjék nem adnak annyi gyorsan hasznosítható energiát, mint a szénhidrátok, de kétségtelenül nagy szükséged van rájuk a kitartáshoz. Keresd a sovány fehérjeforrásokat, például a szárnyashúst, a halat, a hüvelyeseket, a dióféléket és a zsírszegény tejtermékeket.

Figyelj a tápanyagokra!

Energiaszinted attól is függ, megkap-e a szervezeted minden táplálékot: a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat. A D-vitamin például különösen fontos, ezt úgy veheted magadhoz, ha sokat vagy a szabadban, a napsütésben – télen azonban érdemes táplálékkiegészítőkkel rásegíteni. A megfelelő magnéziumellátáshoz teljes kiőrlésű gabonákra, diófélékre lehet szükséged, a vas és a cink is fontos energiaforrás, ezeket elsősorban a sovány húsokban találod.

Egyél halat!

A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak megóvnak a fizikai és az érzelmi stressztől, és csökkentik a gyulladásokat a szervezetben. Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalotokra valamilyen hal, akár konzerves makréla vagy szardínia.

Kevesebb zsírt!

A zsír lelassítja az emésztést, minél zsírosabb az étel, annál tovább tart az étkezés utáni „kajakóma”. Ilyenkor tompább az agyad, mert a vér az emésztőszerveidbe áramlik, más szervek relatívan kevesebb vérhez jutnak. A zsírszegény ételek viszont könnyen emészthetőek, és gyorsan látnak el energiával.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?