7 hónapja

Meghökkentő magyar megoldás született a hátsó kicsi helyiségre

A komposzt-toalett a vízzel öblítős vécék komoly alternatívája lehet, elsősorban vidéki környezetben. Egyelőre sokan mosolyognak az ötleten, pedig az ügy mindenképpen megér egy mélyebb eszmefuttatást…

A komposzt-toalett néven emlegetett funkcionális berendezési tárggyal legutóbb Somogyvámoson, a búcsúban találkozhattak az érdeklődők. Egy biztos: a kézműves termékeket és egészséges ételeket kínáló kirakodóvásár termékpalettáján ez volt a legkülönleges darab.

Az biztos, hogy ilyen vásári portékát még nem láttunk! fotó: Beró Szilárd

 

Elkerekedett szemmel mustrálják az emberek

Nem is volt olyan nézelődő a vásári sokaságban, aki ne állt volna meg a speciális árnyékszékeket kínáló stand előtt. Sokan elkerekedett szemmel bámultak a portékára, hogy ez vajon tényleg az-e, aminek látszik. És amikor megkapták a választ, hogy igen, ez egy üríthető beltéri alomszék, amihez nem kell vizet használni, bizony legtöbben csak vakarták a fejüket. Pedig egyáltalán nem olyan bizarr ez a készség, mint amilyennek első nekifutásra tűnik… Őszintén mi magunk is rácsodálkoztunk, ezért megkerestük a témában legilletékesebbet, magát a gyártót, akit Beró Szilárdnak hívnak. A vízépítő mérnök képzettségű szakember szívügyének tartja a terméket és tudományos érveket felsorakoztatva, eléggé meggyőzően beszél róla.

 

Mi is az a komposzt-toalett?

 

A komposzt-toalett egy fából készült, lecsukható tetejű pottyantó. Ha fölhajtjuk a fedelét, egy klasszikus angolvécé formát láthatunk. Azzal a lényeges különbséggel, hogy az ülőkeként szolgáló deszka alatt nem porcelán vécécsésze van, hanem egy rozsdamentes vödör. Nos, ebbe az edényzetbe kerül az emésztési végtermék, amit a komposzt-toalett használata után néhány marék faforgáccsal vagy más, magas cellulóz tartalmú anyaggal – pl. száraz falevéllel, szalma, széna, ágapríték, vagy papírcsíkokkal – kell beborítani. Beró Szilárd szerint a takarás után érdemes pár dl vízzel megpermetezni a kupacot, mert ez beindítja a celulóz bomlási folyamatait. Ez az, ami szagtalanítja a rendszert. "Szakszerű használat esetén nem lesz büdös a vödör tartalma, enyhe avarillat érezhető a közelében. A vödröt természetesen rendszeresen, leginkább naponta kell üríteni. Legjobb egy kimondottan erre a célra felállított komposztálóba. Ezzel a metódussal nemcsak rengeteg vizet spórolhatunk, de egyúttal visszaadjuk a természetnek azt, amit évtizedek óta elveszünk tőle. Valamint nem szennyezzük élővizeinket és nem kell drága szennyvíztisztító telepeket építeni, üzemeltetni és fizetni ezek költségét" - magyarázza a szakember.

 

Rengeteg pénz folyik le a csatornán

A téma régóta foglalkoztatja a szakembert, aki Országh József professzor útmutatásai alapján maga is a vízönellátás témakörébe ásta be magát. Országh professzor évekig kutatta az élhetőség lehetőségeit Afrika aszálytól leginkább sújtott területein, és rengeteg tapasztalatot hagyott követőire. Így Beró Szilárdra is, aki a vízzel való spórolás legspeciálisabb szegmenseit próbálja a mindennapokba átvezetni. Ennek a gondolatvilágnak a terméke a komposzt-toalett, melynek gyakorlati hasznát leginkább konkrét adatokon, számokon keresztül érthetjük meg.

A legújabb komposzt-toalett modell, az "Álomszék". Ennek a teste már környezetvédelmi okok miatt már kenderbetonból, azaz cement, homok és kenderrost keverékéből készül. Fotó: Beró Szilárd

„Vegyük alapul, hogy egy ember naponta nyolcszor megy el vécére, és ennyiszer öblít maga után. Egy 4 tagú család esetében ez körülbelül 150-200 liter víz naponta. Egy hónap alatt ez 5 köbméter vizet jelent, aminek jelenleg a víz és csatorna díja 5.000 Ft/hó, de szeptembertől minimum a duplája lesz. Ki tudja, hová tart ez a folyamat? A komposzt-toalett hosszú távon alternatívát jelenthet. Hiszem, hogy egyre többen gondolkodnak majd el rajta. És nemcsak a vízzel való spórolás miatt! Van ennek az egésznek egy még ennél is fontosabb etikai vonatkozása” – hívja fel egy fontos körülményre a figyelmet a szakember.

 

A földnek tápanyag lenne, de a víznek méreg!

„Évtizedek óta bevett gyakorlat, hogy az emésztési végterméket lehúzzuk a csatornába, csakhogy ezzel a vizeinket, az élővilágot szennyezzük, mérgezzük. Sokkal üdvösebb lenne, ha az általunk elfogyasztott növények és húsok emésztési maradéka visszakerülne oda, ahová való: a földbe. A természet így működik évmilliók óta. Egy ősi körforgást törtünk meg a civilizációs igények miatt, valójában a komposzt-toalett csak helyreállítaná az eredeti rendet. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy városokban ez a módszer nem tud működni, ehhez kertes ház kell.

Vidéki háztartások számára rengeteg megtakarítást jelenthet egy ilyen alkalmatosság. fotó: Beró Szilárd

 

Mi vidékikörnyezetben, Kondorfán élünk, és két éve használjuk a saját komposzt-toalettünket. A vödrök tartalmát mi egy raklapokból összecsavarozott komposztálóba borítjuk ki. Az érett komposztot pedig a kert táplálására használjuk fel. Nem, nem kell fintorogni! Az érett komposzt nem büdös és nem kell tőle félni. Avar illata van és milliárdnyi ilyan organizmust, baktériumot és gombát tartalmaz, amik a talajt gazdagíthatják. Gondoljunk csak bele! Tavasszal ötszszörösére emelték a műtrágyák árát... A szarvasmarhatelepeken keletkező szervestrágyát elkapkodják a nagygazdák. A kicsiknek nem marad más, csak a drága bolti műtrágya. Ez a körülmény, no meg az általános vízhiány talán a változások irányába tolja az emberek hozzáállását a kis- és nagydolgokhoz is..."

A család Kondorfán lévő birtoka a helyben keletkező komposzttól virul immár két éve. Az ötletgazda szerint Franciaországban már engedélyeztek hasonló elven működő rendszert.  fotó: Beró Szilárd

 

Mi a helyzet a kerti budival?

Beró Szilárdtól gyakran megkérdezik, hogy miért nem jó az általa vázolt célokra a történelmi idők óta használatos kerti pottyantó. De egyszerű a magyarázat. „Az ilyen toalettekben nem történik komposztálódás, mivel nem adagolnak hozzá széntartalmú száraz anyagot (forgács, száraz levél, ágapríték, stb), így a bele kerülő matéria valójában rohad. A gödörben nincs megfelelő arányban a szén és a nitrogén, így valójában rothadás és nem komposztálódás zajlik le benne. A komposzt-toalett működésének kulcsa a gazdag széntartalmú (cellulóz), vagyis a faforgács, ágapríték, bármilyen magas széntartalmú (illetve a papírnyesedék) hozzáadása, mely révén az anyag bomlása komposztálódás révén zajlik le. Ezen kívül fontos a nedves környezet is. Az ilyen bomlási folyamat eredményeként komposzt keletkezik, mely visszapótolja a tápanyagot a talajba. A körfolyamat bezárul, visszaáll az élet rendje."

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb ország mondott nemet Ukrajna katonai támogatására

origo.hu

Embertelen módon kínozták a 13 éves kislányt a barátai

borsonline.hu

Terhes vagy sem? Legújabb fotója lebuktatta Vajna Tímeát

vg.hu

Az oroszok visszeverték Donyeck közelében az ukrán fegyveres erők elit különleges erőinek és zsoldosainak támadását

ripost.hu

Sokkot kapott a 12 éves szegedi lány, a villamoson akarta elrabolni egy férfi

mandiner.hu

Kiszivárgott titkosszolgálati iratok szerint Putyin „teljes tisztogatást” akart Ukrajnában

origo.hu

Bikinis fotója mellett borult ki Horváth Éva

mindmegette.hu

Íme Gáspár Bea képviselőfánkja, kétféle csokikrémmel – olyan, mint ha felhőbe harapnál!

ripost.hu

Istenes Bence elmondta az igazságot Marics Petiről

ripost.hu

Párbaj a Sztárban Sztárban: Sipos Tomi elárulta, milyen Oláh Ibolya valójában

ripost.hu

Bulgária nem küld fegyvereket Ukrajnának

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Idén ez a világ 7 új csodája: Varázslatos helyek, melyeket még mi is láthatunk

ÉLETMÓDI

Így termeszthetsz otthon fokhagymát műanyag flakonnal

OTTHONKA

Ezt kell most tenned a leanderrel, egész nyáron csodás virágokat hoz majd

OTTHONKA

Így ültesd a retket, bőséges lesz a termésed

ÉLETMÓDI

Nyakon csípte az ébredező tavaszt a pilóta: Elképesztő fotó készült a Balatonról

ÉLETMÓDI

Bálint napi meglepetés: csótányt nevezhetsz el az exedről

ÉLETMÓDI

Elképesztő, hogy néz ki a Balaton: jeges csodavilág

ÉLETMÓDI

„Nem tudom, mi lehetett, de azóta is a hatása alatt vagyok”- Döbbenetes égi jelenséget fotóztak le Zala vármegyében