1 hónapja

Ezeket a magokat augusztusban is bátran ültethetjük a kertbe

Ha szeretnénk október végén - november elején friss zöldséget szedni a kertből, akkor augusztus második felében sincs még késő ültetni és palántázni. Összeszedtük, mi mindenre érdemes figyelni.

Mivel július végére, augusztus elejére már kiürülnek a veteményesek, sokan még megragadják a lehetőséget és augusztusban is ültetnek néhány zöldségfélét. Mint minden ültetés előtt, így most is: a legfontosabb a talaj előkészítése. A maradék gyökereket, növényrészeket, leveleket távolítsuk el a veteményesünkből, majd ássuk alaposan fel, és mozgassuk kicsit át az itt lévő talajt. Ez azért fontos, mert a felforgott földhöz tudjuk majd hozzáadni a komposztot vagy a műtrágyát, hogy ezzel is erősítsük az ültetvényünk talaját. Ezután nincs más hátra, mint az összekevert földet elegyengetni és elkészíteni az ágyásokat. 6 zöldségfélét mutatunk, amit megéri augusztusban elvetni, hogy friss vitaminokhoz juttassuk szervezetünket még a tél kezdete előtt.

Zöldbab

Ha a sárga- vagy zöldhüvelyű babot választjuk, a fagyok előtt friss zöldséget szedhetünk róla. A gúlán nevelt karós bab kertünk is díszére válik. Időjárástól és fajtától függően a vetéstől számított 8–12. héten kezdhetjük meg a hüvelyek betakarítását.

Zöldborsó

Fotó: Pixabay.com

Újra vethető augusztusban a zöldborsó is. Igazi meglepetés lesz, amikor október végén tavaszi zöldborsólevessel vagy friss párolt zöldségekkel kínáljuk meg a családot.

Feketeretek

Méltatlanul háttérbe szorult ez a zöldség, ami a téli időszakban hideg vacsorák kiegészítője is lehet. Vitamintartalma rendkívül magas. C-vitamin tartalmának köszönhetően légúti fertőzések kezelésére kiváló, de jót tesz az emésztésnek is. Augusztusban vessük el a magokat, majd figyeljünk nagyon az öntözésre. Fontos számára a sok napfény is, mert árnyékban kicsik lesznek a gumók.

Káposzta

Augusztus végéig palántázhatunk káposztaféléket. A fejes és vörös káposzta, karalábé, kínai kel és a bimbóskel kiváló vitaminforrás és télire is rakhatunk el belőle.

Levelesek

Egész évben lehet vetni pl. a salátákat, különösen a tépősalátákat, amik relatív rövid idő alatt érik el a szedhető állapotot, 30-60 nap alatt "kész vannak". A gyöngyhagymára és a spenótra is igaz, hogy ha most elvetjük, késő ősszel, egészen a fagyok beálltáig szedhetünk róluk vitaminban gazdag, salátának, főzeléknek való zöldséget.

Endíviák és cikóriák

Ilyenkor van az ideje az endíviák, cikóriák elültetésének is. Segít ugyanis a növényeknek a nappalok folyamatos rövidülése, mely arra buzdítja őket, hogy ne virágozni akarjanak, hanem sok-sok levelet hozzanak. Az endíviák és cikóriák lassabban növekednek, mint a saláták, de a leveleik erőteljesebbek, és kevésbé érzékenyek a nagy nyári melegekre és szárazabb időszakokra. Nincs szükség palántázásra, a magok mehetnek egyenesen az ágyásba. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!