2 hónapja

A legbrutálisabb kertészeti eljárás, ami termőre fordítja a silány cukkinit

Mostanra már hatalmasra nőttek a bokrok a kertben; de mi van, ha a cukkini nem terem, csak hozza sorra a virágokat? Durva módszert osztottak meg erről az interneten...

A cukkini igencsak hálás növény, sikerélményt ad a kezdő kertészeknek is, hiszen elég, ha bőven kap vizet, napfényt és trágyát, és csak úgy ontja magából a termést. Sokszor azonban hiába nő hatalmasra a bokor, és hozza sorra a virágokat a cukkini növény, termés nem keletkezik, mindössze lehullanak a hervadt virágok. Ilyenkor sokan csalódottak, hiszen mindent elkövettek, mégsincs szép termés. Az egyik Facebook-csoportban megdöbbentő módszert javasoltak többen is.

Fotó: Pixabay.com


Kicsit el kell verni a növényt

A meghökkentő módszer lényege az, hogy egy vesszővel óvatosan el kell verni a hatalmas leveleket úgy, hogy annyira épek maradjanak, hogy életben maradjon a növény, de közben keletkezzenek rajtuk lyukak is – mások késsel oldják meg ezt a bizarr kezelést. A módszer hívei azt mondják, hogy ettől sokkot kap a növény, és rögtön teremni fog, hiszen a mostoha körülmények miatt erősebben koncentrál arra, hogy utódokat hozzon. Hogy mennyire biztos a módszer, az kérdéses, de aki nagyon el van keseredve, megpróbálhatja – aki pedig sajnálja bántani a növényeit, annak is van számtalan lehetősége, mutatjuk!

Amikor csak hímivarú virágok nyílnak

Sokszor azért marad el a termés, mert a cukkini növényen csakis hímivarú virágok találhatók; ezeket könnyen fel lehet ismerni, hiszen a nőivarú virágok szárán már megtalálható a kis cukkini-kezdemény. A cukkini növény, amint kellőképpen megnőtt, eleinte kizárólag hímivarú virágokat hoz, hogy ezzel biztosítsa a bőséges pollenellátást. Érdemes tehát várni egy-két hetet, hiszen később meg fognak jelenni a nőivarú virágok, és termés is lesz.

Fotó: Shutterstock

 

Sokszor csak a méhecskéknek kell segíteni

Ha túl későn nyílnak a virágok, vagy kevés a méhecske a kertünkben, akkor hiába vannak hím- és nőivarú virágok, nem lesz termés. Ilyenkor érdemes egy ecsettel saját kezűleg beporozni a virágokat. 

Fotó: Pixabay.com

A locsolás sem mindegy

A másik ok, amiért csak virágzik a cukkini, de nincs termés, az az, hogy ha felülről öntözöd, és ezzel te magad mosod ki a virágport a virágokból. A cukkinit mindig alulról kell locsolni, a tövénél, méghozzá naponta, és bőséges vízzel – így garantált, hogy vesszőzés vagy késsel vágás nélkül is bőséges lesz a termésed.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!