tóth gabi
Így biztosan nem lesz száraz és rágós.
A fasírt talán az egyik legközkedveltebb étel az otthoni konyhában, könnyen és gyorsan elkészíthető, ezért viszonylag gyakori fogás minden családban. Ám nem mindegy, hogyan készítjük el, mert amilyen könnyen össze lehet dobni, ugyanolyan könnyen el is lehet rontani sütés közben a fasírtot. Nincs is rosszabb annál, ha a munkánk végeredménye száraz és rágós marad. Ha viszont ismered az igazán omlós fasírt elkészítésének a titkát, akkor garantált lesz a siker!
Általában sertéshúsból készítik, de lehet keverni marhahússal is, arra azonban figyelni kell, hogy a darált hús ne legyen túl száraz. A kicsit szaftosabb, zsírosabb részek, mint a comb vagy lapocka pont megfelelnek erre a célra. Hogy könnyen összeálljon, vízbe áztatott zsemlét vagy kenyeret szoktak a háziasszonyok a fasírtba rakni. Ettől jobb lesz a fasírt állaga is, de fontos, hogy csak szikkadt kenyeret használj és lehetőleg kerüld a nagyon felfújt típusú pékárut, mert annak az állaga nem lesz jó minőségű áztatás után.
Hagyma, fokhagyma, só, bors, paprika, apróra vágott petrezselyem, de ízlés szerint lehet még hozzáadni bármit. A tojást érdemes kissé felverni, mielőtt hozzáadjuk a darált húshoz, 400 gramm húshoz bőven elég 1 darab tojás, hogy omlós maradjon a fasírtunk.
Olajban sütésnél figyelni kell arra, hogy forró olajba rakjuk bele a fasírtokat és fedő alatt süssük meg az egyik oldalát, hogy megőrizzük a hús nedvesség tartalmát. Miután kellőképpen megsült az egyik oldala, vegyük lejjebb a hőfokot és fordítsuk át a másik oldalára. Nyugodtan levehetjük róla a fedőt is, mert így már nem fognak kiszáradni a fasírtjaink.
Nagyon sokféle körethez illik feltétként a ropogós fasírt, a régről megszokott borsófőzelék és krumplifőzelék, vagy a büfékben megszokott rizs, krumplipüré vagy hasábburgonya helyett kipróbálhatjuk pl. majonézes kukoricasalátával, zöldséges bulgurral vagy vajban párolt idényzöldségekkel is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!