
Az olaszok kedvenc fűszernövénye, de a kertedben, erkélyeden, sőt a konyhában is nevelheted!
Napimádó egynyári növény a bazsalikom. Rokona a mentának, és a levendulának. Magról vethető növény, de ilyenkor már könnyen megvásárolhatod a palántáit is. Palántáról kiültetni a szabadba a kertedbe igen egyszerű, nagyon hálás növény, dús leveleket hoz és hamarosan fogyaszthatod is. Igazi kulináris élvezetben lesz részed, ha ezzel a fűszernövénnyel főzöl, ízesítesz, de már azzal is emeled az ételeidet, ha a bazsalikom illatos zöld leveleivel díszíted őket tálaláskor. Nagyon egyszerű szaporítani!

Mit kell tenned?
- Vásárolj be egy szép méretes, cserepes bazsalikomot.
- Vágd le a szárakat a második hajtásnál.
- A hajtásvégeket állítsd poharakba, minden pohárba 4-6 ágacskát tegyél. A poharakat világos és meleg , de nem közvetlen napsütötte helyre tedd.
- A hajtások alatt kétnaponta cseréld a vizet. Várj kb. 10-12 napot, míg meggyökeredzik.
- Ha meggyökeresedett, ültetheted cserepekbe.
Ha megeredt a bazsalikom és már egy egész bazsalikomdzsungel van a konyhádban, fantasztikus dolgokat készíthetsz belőle. A szaporított töveket akár ajándékba adhatod, ugyan csak egy apróság, mégis minden nő kivétel nélkül örül neki!
Így gondozd a konyhában
Ha a virágboltokban vagy bevásárlóközpontban kapható cserepes bazsalikomot választottad, azt is tovább nevelheted. Fontos, hogy a hazaszállításnál vigyázz rá, és elegendő tápanyagot is adj neki. A szobában, konyhában nevelt növény is meghálálja a tápanyagot. Új leveleket növeszt.
Olasz ételekhez, tésztákhoz, salátákhoz kiváló! A bazsalikom ráadásul nagyon egészséges is!







