ÉLETMÓDI

Szerző Sors Edina

4 hónapja

Így neveld a bazsalikomot, erdő lesz belőle

Az olaszok kedvenc fűszernövénye, de a kertedben, erkélyeden, sőt a konyhában is nevelheted!

Szerző Sors Edina

Napimádó egynyári növény a bazsalikom. Rokona a mentának, és a levendulának. Magról vethető növény, de ilyenkor már könnyen megvásárolhatod a palántáit is. Palántáról kiültetni a szabadba a kertedbe igen egyszerű, nagyon hálás növény, dús leveleket hoz és hamarosan fogyaszthatod is. Igazi kulináris élvezetben lesz részed, ha ezzel a fűszernövénnyel főzöl, ízesítesz, de már azzal is emeled az ételeidet, ha a bazsalikom illatos zöld leveleivel díszíted őket tálaláskor. Nagyon egyszerű szaporítani!

bazsalikom
Fotó: pixabay.com

Mit kell tenned?

  1. Vásárolj be egy szép méretes, cserepes bazsalikomot.
  2. Vágd le a szárakat a második hajtásnál.
  3. A hajtásvégeket állítsd poharakba, minden pohárba 4-6 ágacskát tegyél. A poharakat világos és meleg , de nem közvetlen napsütötte helyre tedd.
  4. A hajtások alatt kétnaponta cseréld a vizet.  Várj kb. 10-12 napot, míg meggyökeredzik.
  5. Ha meggyökeresedett, ültetheted  cserepekbe.

Ha megeredt a bazsalikom és már egy egész bazsalikomdzsungel van a konyhádban, fantasztikus dolgokat készíthetsz belőle. A szaporított töveket akár ajándékba adhatod, ugyan csak egy apróság, mégis minden nő kivétel nélkül örül neki!

Így gondozd a konyhában

Ha a virágboltokban vagy bevásárlóközpontban kapható cserepes bazsalikomot választottad, azt is tovább nevelheted. Fontos, hogy a hazaszállításnál vigyázz rá, és elegendő tápanyagot is adj neki. A szobában, konyhában nevelt növény is meghálálja a tápanyagot. Új leveleket növeszt.

Olasz ételekhez, tésztákhoz, salátákhoz kiváló! A bazsalikom ráadásul nagyon egészséges is!

 

 

 

 

 

Szerző Sors Edina

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!