A nyár legzseniálisabb zöldfûszere nem más, mint a bazsalikom. Az olaszok falják, mi viszont nem igazán használjuk ki a benne rejlõ lehetõségeket. Ennek mostantól vége!
Érdemes minél gyakrabban és minél többet használnunk ételeinkhez, hiszen
a bazsalikom nem egyszerű zöldfűszer, hanem valóságos gyógyító erejű növény!
Szervezetünkre gyakorolt számos pozitív hatása kevéssé ismert, ezért most szépen sorra veszünk néhányat. A bazsalikom levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságúak. Rendkívül gazdag alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.
![]()
Jó adag béta-karotint, A-vitamint tartalmaz, éppen ezek az anyagok védik a szervezetet az szabad gyökök hatása ellen, tehát óriási szerepük van az öregedés lassításában, illetve a betegségek visszaszorításában. A bazsalikom levele emellett gazdag vasban és flavonoidokban, hatékony vértisztító. Laboratóriumi kísérletek egyértelműen kimutatták a májra gyakorolt védőhatását is.
Ha pedig mindezek után elképzelésed sincs arra, hogyan tudnál több bazsalikomot enni, mutatunk néhány telitalálatos ötletet!
1. Tedd sajtkrémbe aszalt paradicsommal, kenj meg vele egy wrap-et, csavard fel, majd szeleteld! Ez a kombináció minden mást lever!
![]()
2. Gyümölcsös fehérjeturmixnak eszméletlen plusz ízt kölcsönöz. Õszibarack, ananász és citrom zseniális párosa a bazsalikom.
![]()
3. Limonádéhoz, frissen csavart gyümölcslevekhez talán még a turmixnál is jobban passzol az üde és friss bazsalikom íze.
![]()
4. Ha vegyes salátatálat készítesz zöld levelekkel, ne hagyd ki a bazsalikomot! A fűszernövény üde világát bolondítsd füstölt sonkával, málnaszemekkel, így eszméletlen ízharmóniát kapsz.
![]()
5. És pirított gombával próbáltad már a bazsalikomot? Kesudióval megszórva valami isteni! Ettől biztos lehidalsz!
![]()
6. Bazsalikommal remekül ízesíthetsz krémleveseket: üdesége jól illik például a cukkinihez vagy a zsenge borsóhoz.
![]()
7. A tésztasaláta adja magát - ebbe bizony bőven mehet bazsalikom! Nyári vendégségek kerti partik legnagyobb sztárja. Minél több benne a bazsalikom annál finomabb és egészségesebb!
![]()
7. A pesto örök kedvenc és az benne a legjobb, hogy készen is lehet venni. S hogy mi ez? Valójában fenyőmag, parmezán és bazsalikom egyvelege, leginkább tésztákhoz használjuk, de melegszendvicsekhez, krémekhez és húsokhoz is nagyon finom. Markáns ízét imádni fogod! Akár magadnak is elkészítheted.
![]()
8. Ha szereted a paradicsomot, könnyen ehetsz sok-sok bazsalikomot. Készíts Caprese salátát, mely ilyen egyszerű: paradicsom- és mozzarella szeletek bazsalikommal jól megszórva, pici olajjal, balzsamecettel.
![]()
9. Ha kalandoznál kicsit az ízek világában és kellőképpen bevállalós vagy, ugyanezt a variációt őszibarackkal is kipróbálhatod. Visítani fogsz a gyönyörtől, olyan finom!
![]()
10. Aztán persze jöhet jöhet egy igazán egészséges vacsora cukkinispagettivel! Jól rakd meg bazsalikommal, így kevésbé fog feltűnni, hogy nincs a tányérodon hús.
![]()
