kulcsár edina
Még korai a palántakészítés, de máris gondolkodhatsz, milyen fajtát szeretnél idén a konyhakertbe ebből a zamatos zöldségből. Mutatjuk, hogyan válassz!
Elmaradhatatlan a paradicsom a konyhakertből, ám az elmúlt évek időjárása nem volt kegyes hozzá: vagy a kalciumhiány okozta csúcsrothadás támadta meg őket a forróság miatt, vagy gombabetegségek a párás időjárás miatt. Érdemes tudatosan kiválasztani a vetőmagot, ha minél kevesebbet szeretnél permetezni, vegyszert használni, hiszen a hazai paradicsomnak pont az a lényege, hogy vegyszermentes, és egészséges a termés. Az egyik legfontosabb szempont, hogy rezisztens paradicsom kerüljön a kertbe, ami ellenáll a csúcsrothadásnak, vírusoknak és a gombabetegségeknek; de emellett az is fontos, mire szeretnéd a termést felhasználni. Mutatjuk, hogyan érdemes választani!
Friss fogyasztás vagy befőzés?
A legtöbben erre azt válaszolják, hogy mindkettő; érdemes azonban azt is megfontolni, hogyan szeretnéd eltenni a termést. Hiszen paradicsomlé készítéséhez lédús fajtát érdemes választani, szószokhoz, ketchuphoz pedig a húsosabb, kisebb víztartalmú fajták a nyerők – akárcsak aszaláshoz. A legjobb, ha kétfélét nevelsz. Friss fogyasztásra például tökéletes az Elán F1 (itt az F1 jelölés azt mutatja, hogy hibrid fajtáról van szó), ami korai fajta, és ellenáll a Verticilliumos tőhervadásnak. Befőzésre pedig a kecskeméti 549, mely könnyen hámozható, lédús termést ad.
Folyamatosan vagy egyszerre teremjen?
Friss fogyasztásra a legjobbak a folyton termő fajták, hiszen így egész nyáron lehet paradicsomod: a Lugas F1 fajta egész nyáron ellátja a családot friss terméssel. Mivel folyton növő paradicsom, ezért támrendszerre szükség van a termesztéséhez. Befőzéshez az az ideálisabb, ha egyszerre sok termést tudsz szüretelni, ezért érdemes determinált növekedésű fajtát választanod – ezt a vetőmag csomagolásán minden esetben jelzik. Ez azt jelenti, hogy a paradicsomnövény egy bizonyos magasságnál megáll, nem növekszik tovább, és egyszerre sok virágot, termést hoz. Ilyen például a Korall fajta, ami rezisztens a betegségek ellen is.
Kert vagy balkonláda?
Érdemes akkor is tudatosnak lenned a fajtaválasztásnál, ha csak egy balkonládában tudsz paradicsomot termeszteni – ide ugyanis olyat kell választani, aminek nem túl mélyre hatolnak a gyökerei. Jól mutat, és rengeteget terem a koktélparadicsom, de ez nem jelenti azt, hogy teraszra, erkélyre ezt kötelező választani: itt az a fő szempont, melyiket szeretitek jobban. „Balkon” néven találhatsz koktélparadicsom-magot, mely korai érésű fajta, és apró, gömb alakú bogyói nagyon zamatosak. A Cherolla F1 fajta ellenáll a betegségeknek, de folyton növő, így termesztés közben érdemes kordában tartanod!
Akármilyen gondosan választasz fajtát, egy dologra minden esetben érdemes ügyelned: hogy csak tiszta, megbízható forrásból vásárolj magot, hiszen a kéz alatt, jó szándékkal adott-vett-cserélt paradicsommagokkal könnyen lehet, hogy te magad viszed haza a vírusfertőzést az addig egyébként makulátlan kertedbe.