RETRO RÁDIÓ

Ilyen magot vegyél most, hogy hatalmas és egészséges paradicsomjaid legyenek

Ilyen magot vegyél most, hogy hatalmas és egészséges paradicsomjaid legyenek
Létrehozva2022. 03. 15. 12:00

Még korai a palántakészítés, de máris gondolkodhatsz, milyen fajtát szeretnél idén a konyhakertbe ebből a zamatos zöldségből. Mutatjuk, hogyan válassz!

Elmaradhatatlan a paradicsom a konyhakertből, ám az elmúlt évek időjárása nem volt kegyes hozzá: vagy a kalciumhiány okozta csúcsrothadás támadta meg őket a forróság miatt, vagy gombabetegségek a párás időjárás miatt. Érdemes tudatosan kiválasztani a vetőmagot, ha minél kevesebbet szeretnél permetezni, vegyszert használni, hiszen a hazai paradicsomnak pont az a lényege, hogy vegyszermentes, és egészséges a termés. Az egyik legfontosabb szempont, hogy rezisztens paradicsom kerüljön a kertbe, ami ellenáll a csúcsrothadásnak, vírusoknak és a gombabetegségeknek; de emellett az is fontos, mire szeretnéd a termést felhasználni. Mutatjuk, hogyan érdemes választani!

Érdemes rezisztens paradicsom fajtákat választani, ha nem akarsz sokat permetezni. Fotó: Piaxabay.com

Friss fogyasztás vagy befőzés?

A legtöbben erre azt válaszolják, hogy mindkettő; érdemes azonban azt is megfontolni, hogyan szeretnéd eltenni a termést. Hiszen paradicsomlé készítéséhez lédús fajtát érdemes választani, szószokhoz, ketchuphoz pedig a húsosabb, kisebb víztartalmú fajták a nyerők – akárcsak aszaláshoz. A legjobb, ha kétfélét nevelsz. Friss fogyasztásra például tökéletes az Elán F1 (itt az F1 jelölés azt mutatja, hogy hibrid fajtáról van szó), ami korai fajta, és ellenáll a Verticilliumos tőhervadásnak. Befőzésre pedig a kecskeméti 549, mely könnyen hámozható, lédús termést ad.

Folyamatosan vagy egyszerre teremjen?

Friss fogyasztásra a legjobbak a folyton termő fajták, hiszen így egész nyáron lehet paradicsomod: a Lugas F1 fajta egész nyáron ellátja a családot friss terméssel. Mivel folyton növő paradicsom, ezért támrendszerre szükség van a termesztéséhez. Befőzéshez az az ideálisabb, ha egyszerre sok termést tudsz szüretelni, ezért érdemes determinált növekedésű fajtát választanod – ezt a vetőmag csomagolásán minden esetben jelzik. Ez azt jelenti, hogy a paradicsomnövény egy bizonyos magasságnál megáll, nem növekszik tovább, és egyszerre sok virágot, termést hoz. Ilyen például a Korall fajta, ami rezisztens a betegségek ellen is.

Az erkélyen is pompás termésed lehet. Fotó: Pixabay.com

Kert vagy balkonláda?

Érdemes akkor is tudatosnak lenned a fajtaválasztásnál, ha csak egy balkonládában tudsz paradicsomot termeszteni – ide ugyanis olyat kell választani, aminek nem túl mélyre hatolnak a gyökerei. Jól mutat, és rengeteget terem a koktélparadicsom, de ez nem jelenti azt, hogy teraszra, erkélyre ezt kötelező választani: itt az a fő szempont, melyiket szeretitek jobban. „Balkon” néven találhatsz koktélparadicsom-magot, mely korai érésű fajta, és apró, gömb alakú bogyói nagyon zamatosak. A Cherolla F1 fajta ellenáll a betegségeknek, de folyton növő, így termesztés közben érdemes kordában tartanod!

Akármilyen gondosan választasz fajtát, egy dologra minden esetben érdemes ügyelned: hogy csak tiszta, megbízható forrásból vásárolj magot, hiszen a kéz alatt, jó szándékkal adott-vett-cserélt paradicsommagokkal könnyen lehet, hogy te magad viszed haza a vírusfertőzést az addig egyébként makulátlan kertedbe.

 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.