tóth gabi
Pótolja a vitaminokat, a rostokat, és nagyon jól tud esni a hideg hónapokban. De azt kevesen tudják, hogy allergiás is lehet rá valaki.
Hiába kopogtat a tavasz, még az időjárás a téli arcát mutatja, és messze van még a hazai, friss gyümölcsök érése. Ilyenkor a narancs az egyik legjobb vitamin- és ásványi-anyag forrás, ami rostokkal is dúsítja az étrendet. Magas a C- és B1-, B12 vitamin tartalma, emellett rengeteg benne a magnézium, a kálium és a folsav is. Kevesen tudják azonban, hogy narancsallergia létezik: és akárcsak más ételallergiák, ez is váratlanul jelentkezhet. A narancsallergia általában azt is jelenti, hogy az illető szervezete más citrusfélékre, például a citromra, a lime-ra és a grépfrútra is hevesen reagál.
Változatos tünetekkel jelentkezhet
A legtöbben a következő tüneteket tapasztalják a nyers narancs elfogyasztása után: bizsergés az ajkakon, a nyelven és a torokban, és bedagadhatnak az ajkak és az íny is. Súlyosabb esetben hevesebb reakciót is kiválthat: csalánkiütés, bőrpír jelenhet meg, de a torok és a száj dagadása akár légzési nehézséget is okozhat. Felléphet még émelygés, hányás vagy hasmenés, gyengeség is – melyet a vérnyomás leesése okozza. A legsúlyosabb az anafilaxiás sokk, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel.
Általában keresztreakció
Az allergiás reakció során az immunrendszer téves és túlzott védekezésbe kezd olyan anyagok ellen, melyek veszélytelenek a szervezetre – ezeket hívják allergéneknek. A narancsallergiában szenvedők általában a nyers citrusfélékre reagálnak rosszul; bizonyított, hogy sokszor olyan embereknél fordul elő a reakció, akik pollenallergiában is szenvednek. Mások akkor tapasztalnak tüneteket, ha megérintik a narancshéjat. Bár logikusnak tűnhet, hogy a citromsav okozza a heves reakciót, szakértők szerint a citrusallergia inkább keresztreakció, hiszen a citrusfélékben megtalálhatók olyan fehérjék is, mint a virágpollenekben.
Mit tegyünk, ha citrusallergiánk van?
Ha akár mi, akár a gyerekeink tapasztaltunk már allergiás reakciót pollenekre, mindenképpen csináltassunk allergia-tesztet, melynek során megvizsgálják azt is, hogy van-e fennálló allergia bizonyos gyümölcsökre. Ha bebizonyosodott a citrusallergia, érdemes a következő ételeket, italokat elkerülni:
A citrusallergiában szenvedők az esetek többségében a nyers gyümölcsre érzékeny: megfőzve, megsütve gond nélkül fogyaszthatják, hiszen a hőkezelés során a fehérjék deaktiválódnak. Ha valaki allergiásként a citromízre vágyik, vagy olyan ételt főz, amihez friss citromlét ír elő a recept, helyette használhat citromfüvet vagy szumákot.