kulcsár edina
A vöröshagyma rendszeres, napi fogyasztása hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, hiszen számos hasznos anyagot tartalmaz. Most, hogy hűvösebbre fordult az idő, fantasztikus levesek készíthetők belőle.
Nincs az a bevásárlás, amikor ne kerülne hagyma a kosárba! A hagymához az embert ősidők óta szoros kapcsolat fűzi, Egyiptomban Ízisz istennő szent növénye volt, de megemlítik az asszír-babilóniai, szanszkrit, indiai és más írott emlékek is.
A hagyma egészségvédő hatása köztudomású. A tiszta, jól művelt, természetes tápanyag utánpótlással rendelkező talajban termő hagymafélék rendkívül magas biológiai értékűek. Fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk elenyésző, míg gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, egyéb tápanyagokban. Megelőzi az érelmeszesedést, csökkenti a vérrögképződés esélyét, ezáltal hozzájárul az agyi, a szív, a tüdő és a vese megbetegedések, a vénás keringési elégtelenségek és a magas vérnyomás megelőzéséhez. Hatóanyagai segítik a zsír emésztését, az inzulin kiáramlását, a gyulladások csökkentését. A benne lévő kvercetinnek pedig szerepe lehet a rák megelőzésében is.
A makói vöröshagyma világszerte híres, hungarikum. A termőhely időjárási sajátosságai miatt nem magról termesztik, ahogy a világon a legtöbb helyen, hanem dughagymáról. Egy nyáron nem képes a kellő nagyságúra nőni, ezért két évig nevelik. A gondosan válogatott, nagyobb méretű dughagymát hőkezelik, szárítják, így az nem növeszt virágszálat, így nagyobb lesz a hagymafej. Ez a makói eljárás lényege, amely a 19. században alakult ki.
A hagymában sok a természetes cukor, van benne A-, B6-, C- és E-vitamin, folsav, nátrium, kálium, vas és más ásványi anyagok, illetve sok rost. Markáns csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ez a hatóanyag baktérium- és gombaölő hatású. Felsorolni is sok, mennyiféle gondra-bajra ajánlják.
A 40 hagymaleves című könyvben lépvő receptek elkészítéséhez nincs szükség bonyolult és hosszadalmas konyhai műveletekre, sem méricskélésre. Mivel többségük nem túl kalóriadús, ám összetételénél fogva elősegíti az emésztést, így fogyókúrázók számára és tisztítókúraként is ideális egy változatos hagymaleveskúra. Bár a szerzők mindegyik levesüket ízesítették valamilyen alkohollal, gyerekek és autóvezetők is fogyaszthatják, hiszen az alkoholtartalom elfő. Ha nincs otthon a főzéshez szükséges ital, nyugodtan elhagyható. Mutatunk belőle két téli receptet!
SÁRGARÉPÁS HAGYMALEVES
Hozzávalók: 3 nagy fej vöröshagyma közepes kockákra vágva, 3 nagy sárgarépa, 2 dkg vaj, fél dl 20%-os tejszín, 2 ek. Jägermeister, 1 lapos ek. sima liszt, 2 liter marhahúsleves alaplé vagy 2 Maggi marhahúsleves kocka, fél lapos ek. Himalája só, 1 lapos mk. őrölt fehér bors, fél lapos teáskanál őrölt szegfűbors, fél mk. őrölt szerecsendió, 1 lapos mk. őrölt kurkuma, 1 ujjnyi friss rozmaring levélkéi lecsipkedve, 2 lapos ek. barna cukor
Elkészítése
A sárgarépát apróra vágjuk, lapos jénai tálba tesszük, vizet öntünk alá, annyit, hogy félig ellepje a répát. A sütőbe tesszük és 200-230 °C hőmérsékleten puhára sütjük. Még melegen botmixerrel pépesítjük és félretesszük.
A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a hagymát, a rozmaringot, és félpuhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a szegfűborsot, a fehér borsot, a kurkumát, a szerecsendiót, ha nincs alaplevünk, belemorzsoljuk a leveskockákat és jól összekeverjük. Megszórjuk a liszttel, hozzáöntjük a Jägermeistert és felöntjük alaplével vagy hideg vízzel, hogy jó két liter levesünk legyen. Lassan forraljuk. A sárgarépapépet elkeverjük 2-3 merőkanál levessel, majd a leveshez öntjük. Beleszórjuk a sót, és addig forraljuk lassan a levest, amíg a hagyma puha nem lesz. A tűzről lehúzva – kevergetés mellett – belecsurgatjuk a tejszínt, egy utolsót forralunk rajta.
Tálaláskor pirított tökmaggal szórjuk meg a tetejét.
Tipp
Készíthetjük krémlevesnek is! Botmixerrel pépesítsük a hagymát, mielőtt beleszórnánk a lisztet.
ZELLERES HAGYMALEVES
Hozzávalók: 4 nagyobb fej vöröshagyma közepes kockákra vágva, 1 nagy fej (öklömnyinél nagyobb) zellergumó, ebből 1 ujjnyi (kb. 5-8 dkg) apróra reszelve, a többi apró kockákra vágva, másfél ek. Kacsazsír, 2 ek. Vodka, 2 lapos ek. sima liszt, 1 marhahúsleves kocka, 1 lapos ek. Himalája só, 1 tk. őrölt fehér bors, 1 lapos ek. Vegeta, 1 csipet barna cukor, 1 kisujjnyi hosszú friss rozmaring levélkéi lecsipkedve, fél tk. apróra vágott friss lestyán (ha nincs, jó a szárított vagy őrölt is), 1 nagyobb levél friss bazsalikom, 1 nagy csokor zellerzöld, 20%-os tejföl a tálaláshoz.
Elkészítése
A kacsazsíron félpuhára pároljuk a hagymát, az apróra vágott zellert, a zeller zöldet, és sűrűn kevergetjük, hozzáadva a lestyánt, a rozmaringot, a bazsalikomlevelet és a fehér borsot is.
Ha már félig megpuhult a hagyma, megszórjuk a liszttel, hozzáadjuk a Vegetát, a vodkát, és felengedjük jó 2 liter hideg vízzel. Belemorzsoljuk a leveskockát, megsózzuk, hozzáadjuk a nyers, reszelt zeller felét és a csipet cukrot. Lassan forralva teljesen puhára főzzük a hagymát a levesben.
Tálaláskor tejfölt teszünk a tányérokba, rámerjük a levest, majd megszórjuk a maradék nyers reszelt zellerrel.
Tipp
Aki nem kedveli annyira a zellert, a reszelt zellert elhagyhatja. Krémlevesként is készíthetjük, ekkor botmixerrel pépesítjük az addig főzött hozzávalókat, mielőtt meghintjük a liszttel.