Létrehozva: 2021.11.06.

Hagymát hagymával, ez ám az igazi! Fantasztikus levesek készíthetők belőle

A vöröshagyma rendszeres, napi fogyasztása hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, hiszen számos hasznos anyagot tartalmaz. Most, hogy hűvösebbre fordult az idő, fantasztikus levesek készíthetők belőle.

Nincs az a bevásárlás, amikor ne kerülne hagyma a kosárba! A hagymához az embert ősidők óta szoros kapcsolat fűzi, Egyiptomban Ízisz istennő szent növénye volt, de megemlítik az asszír-babilóniai, szanszkrit, indiai és más írott emlékek is.

A hagyma egészségvédő hatása köztudomású. A tiszta, jól művelt, természetes tápanyag utánpótlással rendelkező talajban termő hagymafélék rendkívül magas biológiai értékűek. Fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk elenyésző, míg gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, egyéb tápanyagokban. Megelőzi az érelmeszesedést, csökkenti a vérrögképződés esélyét, ezáltal hozzájárul az agyi, a szív, a tüdő és a vese megbetegedések, a vénás keringési elégtelenségek és a magas vérnyomás megelőzéséhez. Hatóanyagai segítik a zsír emésztését, az inzulin kiáramlását, a gyulladások csökkentését. A benne lévő kvercetinnek pedig szerepe lehet a rák megelőzésében is.

A makói vöröshagyma világszerte híres, hungarikum. A termőhely időjárási sajátosságai miatt nem magról termesztik, ahogy a világon a legtöbb helyen, hanem dughagymáról. Egy nyáron nem képes a kellő nagyságúra nőni, ezért két évig nevelik. A gondosan válogatott, nagyobb méretű dughagymát hőkezelik, szárítják, így az nem növeszt virágszálat, így nagyobb lesz a hagymafej. Ez a makói eljárás lényege, amely a 19. században alakult ki.

A hagymában sok a természetes cukor, van benne A-, B6-, C- és E-vitamin, folsav, nátrium, kálium, vas és más ásványi anyagok, illetve sok rost. Markáns csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ez a hatóanyag baktérium- és gombaölő hatású. Felsorolni is sok, mennyiféle gondra-bajra ajánlják.

Vatai Annamária és Máté Sándor egyedi recepteket alkotott Fotó: 40 hagymaleves

A 40 hagymaleves című könyvben lépvő receptek elkészítéséhez nincs szükség bonyolult és hosszadalmas konyhai műveletekre, sem méricskélésre. Mivel többségük nem túl kalóriadús, ám összetételénél fogva elősegíti az emésztést, így fogyókúrázók számára és tisztítókúraként is ideális egy változatos hagymaleveskúra. Bár a szerzők mindegyik levesüket ízesítették valamilyen alkohollal, gyerekek és autóvezetők is fogyaszthatják, hiszen az alkoholtartalom elfő. Ha nincs otthon a főzéshez szükséges ital, nyugodtan elhagyható. Mutatunk belőle két téli receptet!

SÁRGARÉPÁS HAGYMALEVES

Sárgarépás hagymaleves Fotó: 40 hagymaleves

Hozzávalók: 3 nagy fej vöröshagyma közepes kockákra vágva, 3 nagy sárgarépa, 2 dkg vaj, fél dl 20%-os tejszín, 2 ek. Jägermeister, 1 lapos ek. sima liszt, 2 liter marhahúsleves alaplé vagy 2 Maggi marhahúsleves kocka, fél lapos ek. Himalája só, 1 lapos mk. őrölt fehér bors, fél lapos teáskanál őrölt szegfűbors, fél mk. őrölt szerecsendió, 1 lapos mk. őrölt kurkuma, 1 ujjnyi friss rozmaring levélkéi lecsipkedve, 2 lapos ek. barna cukor

Elkészítése

A sárgarépát apróra vágjuk, lapos jénai tálba tesszük, vizet öntünk alá, annyit, hogy félig ellepje a répát. A sütőbe tesszük és 200-230 °C hőmérsékleten puhára sütjük. Még melegen botmixerrel pépesítjük és félretesszük.

A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a hagymát, a rozmaringot, és félpuhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a szegfűborsot, a fehér borsot, a kurkumát, a szerecsendiót, ha nincs alaplevünk, belemorzsoljuk a leveskockákat és jól összekeverjük. Megszórjuk a liszttel, hozzáöntjük a Jägermeistert és felöntjük alaplével vagy hideg vízzel, hogy jó két liter levesünk legyen. Lassan forraljuk. A sárgarépapépet elkeverjük 2-3 merőkanál levessel, majd a leveshez öntjük. Beleszórjuk a sót, és addig forraljuk lassan a levest, amíg a hagyma puha nem lesz. A tűzről lehúzva – kevergetés mellett – belecsurgatjuk a tejszínt, egy utolsót forralunk rajta.

Tálaláskor pirított tökmaggal szórjuk meg a tetejét.

Tipp

Készíthetjük krémlevesnek is! Botmixerrel pépesítsük a hagymát, mielőtt beleszórnánk a lisztet.

ZELLERES HAGYMALEVES

Zelleres hagymaleves Fotó: 40 hagymaleves

Hozzávalók: 4 nagyobb fej vöröshagyma közepes kockákra vágva, 1 nagy fej (öklömnyinél nagyobb) zellergumó, ebből 1 ujjnyi (kb. 5-8 dkg) apróra reszelve, a többi apró kockákra vágva, másfél ek. Kacsazsír, 2 ek. Vodka, 2 lapos ek. sima liszt, 1 marhahúsleves kocka, 1 lapos ek. Himalája só, 1 tk. őrölt fehér bors, 1 lapos ek. Vegeta, 1 csipet barna cukor, 1 kisujjnyi hosszú friss rozmaring levélkéi lecsipkedve, fél tk. apróra vágott friss lestyán (ha nincs, jó a szárított vagy őrölt is), 1 nagyobb levél friss bazsalikom, 1 nagy csokor zellerzöld, 20%-os tejföl a tálaláshoz.

Elkészítése

A kacsazsíron félpuhára pároljuk a hagymát, az apróra vágott zellert, a zeller zöldet, és sűrűn kevergetjük, hozzáadva a lestyánt, a rozmaringot, a bazsalikomlevelet és a fehér borsot is.

Ha már félig megpuhult a hagyma, megszórjuk a liszttel, hozzáadjuk a Vegetát, a vodkát, és felengedjük jó 2 liter hideg vízzel. Belemorzsoljuk a leveskockát, megsózzuk, hozzáadjuk a nyers, reszelt zeller felét és a csipet cukrot. Lassan forralva teljesen puhára főzzük a hagymát a levesben.

Tálaláskor tejfölt teszünk a tányérokba, rámerjük a levest, majd megszórjuk a maradék nyers reszelt zellerrel.

Tipp

Aki nem kedveli annyira a zellert, a reszelt zellert elhagyhatja. Krémlevesként is készíthetjük, ekkor botmixerrel pépesítjük az addig főzött hozzávalókat, mielőtt meghintjük a liszttel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza Lengyelország atomfenyegetésére

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

vg.hu

Felrobbant a kriptopiac a bitcoin felezését követően, Musk kedvence lett az igazán nagy nyertes

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban