DIÉTA

Nagyon durva lavinát indíthat el az üdítőitalok cukoradója

Döbbenetes következtetésre jutott egy orvosi tanulmány: amennyiben bevezetik az üdítőitalok cukoradóját, durván megugorhat az alkoholos italok forgalma. De az sem kizárt, hogy egy kereskedelmi trükk miatt még több cukros lötyit isznak majd az emberek.
  • Szerző: ripost

Áprilisban életbe lép az üdítőitalok cukoradója Nagy Britanniában. A  törvény elsősorban a gyerekelhízást szeretné megakadályozni.  Az új helyzetben a gyártók lehetőséget kapnak arra, hogy csökkentsék az üdítőitalok cukortartalmát, illetve hogy valódi szűrt gyümölcsleveket forgalmazzanak, mert ezeket nem terheli adó.  

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy az adóemelés látszik majd a fogyasztói árakon is. A kutatók szerint viszont félő, hogy ha nő a cukros üdítők ára, akkor az emberek inkább olcsóbb alkoholtartalmú italokat fognak vásárolni - ezeknek ugyanis hasonló, vagy még magasabb a cukortartalmuk.

Másik gond lehet, hogy a vevők kihasználják majd a kereskedelem által régóta alkalmazott trükköt, és rámennek a gazdaságos vásárlásra. Ezentúl inkább nagy kiszerelésben veszik majd meg a cukros italokat, így akár olcsóbban is kijöhetnek, viszont szinte borítékolható, hogy nem fognak kevesebbet fogyasztani belőlük, sőt...

Magyarországon 2010 óta adóztatják meg a magas cukortartalmú üdítőket, lekvárokat, alkoholos frissítőket - igaz nem cukoradó, hanem népegészségügyi termékadó címen.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?