DIÉTA

Ez a legnagyobb hiba, amit minden fogyókúrázó elkövet! Ne tedd!

Sokan esnek abba a hibába, hogy csupán a mérlegre hagyatkozva könyvelik el diétájuk sikerét. Pedig a számszerû adat nem mindig mutatja a valóságot! Sőt!
címkék:

Sajnos sokan irreális célokkal vágnak bele a fogyókúrába. Le akarnak adni mondjuk 10 kilót 10 nap alatt, vagy meg akarnak szabadulni az úszógumitól péntekig. Ez azért is nonszensz, mert a számszerűsítés nem a legjobb módszer arra, hogy meghatározza, milyen mértékben haladsz a fogyással, vagy élsz egészségesen. A tested és a súlyod állapotának megállapítására ma már rengeteg módszer létezik, de valamiért még mindig csak a mérlegre hagyatkozol. Ez öreg hiba! Segítünk, hogy megértsd, miért!

1. A súlyod csak egy számszerű adat, ami nem mutatja meg valójában, hogy mennyire formásodtál, vagy egészségesebb vagy-e, mint előző nap voltál.

A mérleg nem árulja el sem a csípőd térfogatát, sem a koleszterinszintedet.

Pedig pontosan ez a két érték segít neked abban, hogy átfogóbb képet kapj az egészségi állapotodról.

2. Amikor nem iszol eleget, akkor a szervezeted elkezdi a vizet visszatartani, ami puffadáshoz vezet, és teltebbnek fogod érezni magad emiatt. Ráadásul, ha nem fogyasztasz elég folyadékot, akkor fel is fogsz szedni néhány kilót, hiszen lassul az anyagcseréd. A szomjúságot pedig sokszor - tévesen - éhségnek érzed, így többet eszel, mint kellene.

3. Egész nap ingadozik a súlyod, ez természetes. Részint a napi ritmus miatt, de például teljesen más értéket mutat a mérleg nyelve akkor is, ha van rajtad cipő, vagy ha például vizes a hajad. Semmi szükség nincs rá, hogy egész nap a mérlegre álldogálj! Lehetőleg hetente csak egyszer mérd meg magad, mégpedig ugyanazon a napon, ugyanabban az időszakban! A legjobb rögtön reggel, ébredés után.

4. Havi szinten is ingadozó testsúlyt tapasztalsz, hol kevesebbet, hol többet mutat az a fránya mérleg? Minden egyes változtatás, de akár egy pohár bor elfogyasztása is bezavarhatja a fogyásod mértékét. A menstruációd előtt akár 2-3 kilóval is több lehet a súlyod, amiatt, hogy a szervezeted vizet köt meg ilyenkor, de ne ijedj meg, hiszen másnapra ez le is megy. A különböző ételek is különböző mennyiségű vizet kötnek meg. Annyi mindentől függ a súlyod változása napról napra, hogy már csak ezért sem érdemes heti egynél többször mérned magad. Semmi szükség rá, hogy feleslegesen pánikolj! Nézz bele néha a tükörbe is!

5. Soha ne egy konkrét számra akarj lefogyni, inkább sávokat jelölj ki magadnak (pl.56-58kg), hogy ne érezd rosszul magad az ingadozásokkor sem! Biztosan örülni fogsz, ha eléred az álomsúlyodat, de légy tisztában vele, hogy ez bizony változhat.

6. Tényleg ne csak a mérlegre hagyatkozz! Nem mindegy az sem, hogyan bírod az edzést, a futást, mennyire karcsúsodtál, össze tudod-e gombolni a nadrágodat, hogyan mutat rajtad az új ruhád, vagy hogy érzed magad a bőrödben. A derék- és csípőbőség csökkenése is a fogyás biztos jele.

7. A mérleg azt sem mutatja, hogy mennyi izom van rajtad, vagy mennyire vastag a combod, karod! Nem árt tisztában lenned azzal is, ha elkezdesz súlyzós edzést is beiktatni napjaidba, hogy izmosodni fogsz és az izom súlya nagyobb, mint a zsíré. Tényleg ne aggódj, ha a folyamatos torna ellenére sem mozdul a mérleg nyelve, hiszen a zsír izommá alakul, tehát a tested formálódik. Mérd magad centivel is!

Az önbizalmadra is negatív hatással van, ha csak a mérlegen látott szám lebeg a szemeid előtt! Ne kövesd el ezt a hibát!

 

 

 

 

 

 

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?