Létrehozva: 2016.04.02.

Ez a legnagyobb hiba, amit minden fogyókúrázó elkövet! Ne tedd!

Sokan esnek abba a hibába, hogy csupán a mérlegre hagyatkozva könyvelik el diétájuk sikerét. Pedig a számszerû adat nem mindig mutatja a valóságot! Sõt!

Szerző Keleti Anita

Sajnos sokan irreális célokkal vágnak bele a fogyókúrába. Le akarnak adni mondjuk 10 kilót 10 nap alatt, vagy meg akarnak szabadulni az úszógumitól péntekig. Ez azért is nonszensz, mert a számszerűsítés nem a legjobb módszer arra, hogy meghatározza, milyen mértékben haladsz a fogyással, vagy élsz egészségesen. A tested és a súlyod állapotának megállapítására ma már rengeteg módszer létezik, de valamiért még mindig csak a mérlegre hagyatkozol. Ez öreg hiba! Segítünk, hogy megértsd, miért!

1. A súlyod csak egy számszerű adat, ami nem mutatja meg valójában, hogy mennyire formásodtál, vagy egészségesebb vagy-e, mint előző nap voltál.

A mérleg nem árulja el sem a csípőd térfogatát, sem a koleszterinszintedet.

Pedig pontosan ez a két érték segít neked abban, hogy átfogóbb képet kapj az egészségi állapotodról.

2. Amikor nem iszol eleget, akkor a szervezeted elkezdi a vizet visszatartani, ami puffadáshoz vezet, és teltebbnek fogod érezni magad emiatt. Ráadásul, ha nem fogyasztasz elég folyadékot, akkor fel is fogsz szedni néhány kilót, hiszen lassul az anyagcseréd. A szomjúságot pedig sokszor - tévesen - éhségnek érzed, így többet eszel, mint kellene.

3. Egész nap ingadozik a súlyod, ez természetes. Részint a napi ritmus miatt, de például teljesen más értéket mutat a mérleg nyelve akkor is, ha van rajtad cipő, vagy ha például vizes a hajad. Semmi szükség nincs rá, hogy egész nap a mérlegre álldogálj! Lehetőleg hetente csak egyszer mérd meg magad, mégpedig ugyanazon a napon, ugyanabban az időszakban! A legjobb rögtön reggel, ébredés után.

4. Havi szinten is ingadozó testsúlyt tapasztalsz, hol kevesebbet, hol többet mutat az a fránya mérleg? Minden egyes változtatás, de akár egy pohár bor elfogyasztása is bezavarhatja a fogyásod mértékét. A menstruációd előtt akár 2-3 kilóval is több lehet a súlyod, amiatt, hogy a szervezeted vizet köt meg ilyenkor, de ne ijedj meg, hiszen másnapra ez le is megy. A különböző ételek is különböző mennyiségű vizet kötnek meg. Annyi mindentől függ a súlyod változása napról napra, hogy már csak ezért sem érdemes heti egynél többször mérned magad. Semmi szükség rá, hogy feleslegesen pánikolj! Nézz bele néha a tükörbe is!

5. Soha ne egy konkrét számra akarj lefogyni, inkább sávokat jelölj ki magadnak (pl.56-58kg), hogy ne érezd rosszul magad az ingadozásokkor sem! Biztosan örülni fogsz, ha eléred az álomsúlyodat, de légy tisztában vele, hogy ez bizony változhat.

6. Tényleg ne csak a mérlegre hagyatkozz! Nem mindegy az sem, hogyan bírod az edzést, a futást, mennyire karcsúsodtál, össze tudod-e gombolni a nadrágodat, hogyan mutat rajtad az új ruhád, vagy hogy érzed magad a bőrödben. A derék- és csípőbőség csökkenése is a fogyás biztos jele.

7. A mérleg azt sem mutatja, hogy mennyi izom van rajtad, vagy mennyire vastag a combod, karod! Nem árt tisztában lenned azzal is, ha elkezdesz súlyzós edzést is beiktatni napjaidba, hogy izmosodni fogsz és az izom súlya nagyobb, mint a zsíré. Tényleg ne aggódj, ha a folyamatos torna ellenére sem mozdul a mérleg nyelve, hiszen a zsír izommá alakul, tehát a tested formálódik. Mérd magad centivel is!

Az önbizalmadra is negatív hatással van, ha csak a mérlegen látott szám lebeg a szemeid előtt! Ne kövesd el ezt a hibát!

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző Keleti Anita

Ez is érdekelhet

origo.hu

Máris megvan a kirúgott Kuznyecov utódja Győrben

origo.hu

Újabb európai ország készül a világháborúra

borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Utolsó óráit családjával töltötte, elhunyt a legendás zenész

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

DIÉTA

"64 éves vagyok, de évtizedekkel fiatalabbnak nézek ki!” - elárulta egyszerű trükkjét a nő

YESSS

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

YESSS

Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

YESSS

Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

YESSS

Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

YESSS

Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

YESSS

Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

YESSS

Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot