Orbán Viktor új gazdasági programot hirdetetett: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem, munkáshitel

POLITIK
DIÉTA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.10.13. 18:30

Sokkoló, milyen mentális betegségekhez vezetnek a plusz kilók

Súlytöbblet sokféle okból kialakulhat, és bár az elhízás látszólag fizikai probléma, a lélekre legalább akkora erővel hat, mint a testre. Erre hívja fel a figyelmet 2015 óta október 11-én, a túlsúly elleni harc világnapján az Elhízás Elleni Világszövetség, (WOF).

Érdemes tudni, hogy bár gyakran szinonimaként használjuk a túlsúly és elhízás kifejezéseket, orvosi szempontból más jelentéssel és egészségügyi kockázattal bírnak. Azt, hogy ki melyik kategóriába tartozik, a testtömeg-index, azaz a BMI határozza meg. A 25 és 30 közötti érték túlsúlyt jelent, a 30 és 35 közötti elhízást, a 40 feletti pedig súlyos elhízást.

 

Társadalmi megbélyegzés

A túlsúlyossághoz szinte minden korban negatív megítélés kapcsolódott, a plusz kilókkal küzdő személyeket pedig napjainkban is komoly diszkrimináció éri. Ez beindít egyfajta társadalmi megkülönböztetést, aminek a következménye az elszigetelődés, a szégyenérzet és szorongás érzése. A lelki teher ugyanakkor depresszió, és komolyabb mentális problémák megjelenését is előidézheti. Erőteljes a média hatása is, ami az aktuális szépségideálok reklámozásával tovább mélyíti a belső feszültséget és a külvilágnak való megfelelési kényszert. A szégyenérzet tovább fokozódhat, ha a családtagok, netán a barátok is gyakran szóvá teszik a problémát, még ha segítő szándékkal is.

Sad,Overweight,Girl,With,Measuring,Scales,On,Light,Background, mérleg, kövér gyerek
Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

Mélyebb üzenettel bír

A súlyfeleslegnek általában lelki jelentése és üzenete van, miszerint változtatni kell(ene) a jelenlegi életvitelen, és ami még fontosabb: az érintett saját és külvilághoz fűződő viszonyán. Ezen főként akkor érdemes elgondolkozni, ha a plusz kilók elérik vagy átlépik az egészséges határértéket, illetve ha az evés többnyire feszültségoldó, vigasztaló, problémamegoldó eszköz. Jóllehet mindenki pontosan tudja, hogy nem oldja meg, sokkal inkább nehezíti a helyzetet, mégsincs más módszer, megküzdési stratégia, amihez nyúlni lehetne, ezért marad az önvigasztalás. A testsúly azonban nemcsak fizikai dolog, nagyban meghatározza a lelki egyensúlyt is.

 

Romboló önbizalomhiány

A túlsúly legfőbb negatív lelki aspektusa az alacsony önbecsülés, és a fokozott önbizalomhiány. Az ember plusz kilókkal elégedetlen a testével, gyakran a tükröt is kerüli, képtelen elfogadni magát, ami állandó belső feszültséget okoz. Ez életének szinte minden területére kihat a baráti viszonyoktól kezdve a párkapcsolaton át a munkahelyi közösségig és családi környezetig. A kilókkal járó szégyenérzet bűntudattal is társul, emiatt könyörtelenek, túl szigorúak lehetnek önmagukkal a túlsúlyos vagy elhízott személyek, ami tovább fokozza az elszigetelődést, és magányhoz is vezethet.

 

A korlátozott mozgás hatásai

Aki túlsúllyal küzd, kevésbé mozgékony, egy aktivitásában és életvezetésében is korlátozott ember pedig komoly frusztrációt élhet meg. Az, aki megszokta, hogy bizonyos dolgokat nem tud megcsinálni vagy elvégezni (például lehajolni bekötni a cipőfűzőt, felvenni a földről valamit vagy kényelmesen helyet foglalni a tömegközlekedési eszközökön), az könnyen érezheti, hogy hátráltatva van az életben, és sok hétköznapi tevékenységre tekinthet akadályozó tényezőként. Egy ilyen módon gátolt élet pedig szintén komoly mentális problémák előidézője lehet. Nem véletlen, hogy azok, akiknek sikerült megszabadulni a feleslegtől, arról számolnak be, hogy szinte szabadnak érzik magukat, hiszen átélik, hogy újra minden lehetséges számukra.

 

Ördögi körbe ragadva

A túlsúly és az elhízás oka és következménye is lehet a mentális problémáknak. A statisztikák szerint az extrém módon elhízott személyek 20-60%-a szenved valamilyen pszichológiai vagy pszichiátriai betegségben, jól látszik, a két probléma nagyon gyakran kéz a kézben jár. A negatív spirál sok esetben egy nagyon klasszikus magatartással mélyül: a kilók miatti lelki gondokat és szomorúságot, a törődés és szeretet hiányát evéssel kompenzálja az egyén. Az érzelmi evés azonban valójában a belső feszültség csillapításáról szól. Nem éhségből eszik, hanem azért, mert nem tudja kezelni az őt érő vagy benne kialakult érzéseket, enni pedig megnyugvást, biztonságérzetet ad – legalábbis rövidtávon. A jelenség a modern társadalom jelentős részét érinti, és nemcsak azokat, akik többletsúllyal küzdenek, mégis őket veszélyezteti a leginkább. Az állandó súlygyarapodásnak ugyanis visszafordíthatatlan egészségügyi kockázatai vannak.

 

Testi-lelki harmónia

A fogyás fejben kezdődik – mondják –, és a lélekben folytatódik. A plusz kilók leadása, és egy egészségesebb, fenntarthatóbb életmódra való áttérés nem könnyű folyamat, komoly lelkierő és mentális kitartás szükséges hozzá. A fogyás beindulása viszont olyan belső erőt adhat az életmódváltónak, amivel leteheti a pszichés nehézségeket, gondoskodhat a testi egészségéről és a betegségek elkerüléséről.

 

Önismereti út

Az életmódváltással megváltozik a külalak, ám ami még fontosabb, az érintett életminősége, önmagához és a külvilághoz való viszonyulása, a környezet hozzáállása is. A fogyás hatalmas önismereti út, amire érdemes kihívásként tekinteni, és nemcsak a szenvedést látni benne. Ha a gyermekkori minták és berögzült viselkedésmódok okozzák a problémát, tanácsos szakember segítségét.

 

Számok tükrében

Világszinten: 2022-ben több mint 1 milliárd ember tartozott az elhízottak kategóriájába, ebből mintegy 880 millió felnőtt és 160 millió 5 és 19 év közötti fiatal. Az 5 év alattiakat tekintve ugyanebben az évben kb. 37 millió gyerek volt túlsúlyos vagy elhízott, ami különösen aggasztó adat, és ezek a számok egyre csak növekednek.

Magyarországon: 2019-es adatok szerint a férfiak 40%-a, míg a nők 29%-a volt az adott évben túlsúlyos, elhízottnak pedig 36, illetve 31% számított. Ez azt jelenti, hogy a férfiak 77%-a és a nők 60%-a a normál testsúly felett volt ebben az évben. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2023 év végén publikált beszámolója alapján hazánkban 58% küzd túlsúllyal vagy elhízással, utóbbiban 24% érintett. Ez az 5. legrosszabb mutató az Európai Unióban. A WOF becslései szerint 2035-re a magyar népesség 36% túlsúlyos lesz, a világ lakosságának pedig 51%-a, vagyis több mint 4 milliárd ember lesz túlsúlyos vagy elhízott.

 

 

Szöveg: Légrádi Júlia - Fanny magazin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek