tóth gabi
Ez van a diétás kólában és a sportitalokban is.
Jövő hónaptól az „emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként” fogja feltüntetni az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Az aszpartám egy kémiai úton előállított mesterséges édesítőszer, L-aszparaginsavból és L-fenil-alaninból rakták össze. Az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban, ez van egyebek között a
A Reuters beszámolója szerint most először kerül a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) feketelistájára. A WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó másik szakértői bizottsága, a JECFA viszont azt állítja, hogy egy átlagos 60 kilogrammos felnőttnek naponta legalább egy tucat diétás üdítőt kell meginnia, hogy a benne lévő aszpartám veszélyt jelentsen rá nézve.
Kérjük mindkét testületet, hangolják össze erőfeszítéseiket az aszpartám felülvizsgálatával kapcsolatban, hogy elkerüljék a zavart vagy aggodalmat a lakosság körében
- írta Nozomi Tomita, a japán egészségügyi minisztérium illetékese a WHO igazgatóhelyettesének, Jakab Zsuzsannának.
Tény, hogy a korábbi hasonló bejelentések komoly aggodalmakat ébresztettek a fogyasztókban, és borsos perekhez vezettek. A legtöbb esetben a nyilvánosság végül nyomást gyakorolt a gyártókra, hogy használjanak más recepteket, és váltsanak egészségesebb alternatívára.
Ezzel szemben igencsak megnyugtató azt tudni, hogy a legismertebb magyar energiaital-gyártó cég nem ezt az édesítőt használja a termékeiben: a XIXO-termékekben sztíviát találhatunk, a zéró Hellt pedig egy különleges, egyedi édesítőszerrel készítik, de még véletlenül sem aszpartámmal. Vagyis nyugodtan fogyaszthatjuk a hazait, nem kell tartanunk a káros hatásoktól.