tóth gabi
Tömünk magunkba mindent, amit az élelmiszeripar elénk tesz! Pedig ha tudnánk, hogy melyek azok az ételek, amelyekkel csínján kell bánnunk, mert elõsegítik a rák kialakulását, undorodva tolnánk arrébb õket! Mutatjuk, mely ételek mennyiségét csökkentsd az étrendedben, ha egészséges akarsz maradni!
Pár hete nagy vihart kavart az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatással foglalkozó intézetének jelentése, amely szerint a vörös húsból, tehát sertésből, marhából, bárányból készült, feldolgozott ételek rákot okoznak! Persze később észbe kaptak és magyarázkodni kezdtek, hogy nem úgy értették, és nem is annyira veszélyes, ha mértékkel fogyasztjuk ezeket az ételeket.
Sok mindenről kiderült már, hogy amit az élelmiszereinkbe tesznek tartósítási, állagjavítási, vagy színezési céllal, az egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek! Ezek az anyagok kis mennyiségben nem ártalmasak, de ha figyelembe vesszük, hogy egy nap alatt nem csak egyféle terméket fogyasztunk, akkor hiába vannak a határértékek, amelyeket a gyártók a legtöbbször be is tartanak. A sok káros anyag a sokféle élelmiszerrel hatványozottan jut a szervezetünkbe.
Észre sem vesszük, hogy attól leszünk betegek, amit megeszünk! Ha egészséges akarsz maradni, akkor az alábbi élelmiszereket kerüld, vagy fogyaszd mértékkel:
Az olyan ételek, mint a sonka, pulyka, bacon, kolbász, hot dog, mesterséges tartósítószerekkel vannak tömve, hogy frissnek és kívánatosnak nézzenek ki. A tartósítószerek pedig rákot okozhatnak. Fogyassz inkább tartósítószer nélküli húsokat. Feldolgozott húsokat módjával egyél.
A szénsavas üdítők szintén nagyobb mennyiségben fogyasztva okozhatnak problémát. Nemcsak cukrot, hanem színezékeket, élelmiszeripari vegyi anyagokat is tartalmazhatnak, ráadásul savasítják a szervezetet, ami ösztönzi a rákos sejtek növekedését. És a fogaidnak is hamar búcsút mondhatsz! A napi adagodat korlátozd egy dobozra ezekből az italokból – de legjobb, ha teljesen elfelejted őket!
A popcornt szinte mindenki szereti, könnyen lecsúszik nagyobb mennyiség is egy-egy jó film alatt. A boltokban kapható, mikróban elkészíthető változatának zacskói, amelyekben a kukoricát kipattogtatjuk, vegyi anyaggal vannak bevonva, hogy megőrizzék a tartalom frissességét a fogyasztásig. Ezek az anyagok pedig nemcsak meddőséget válthatnak ki, hanem máj-, here- és hasnyálmirigyrákot is. A legokosabb talán az, ha teljesen kihagyjuk a popcornt!
Ha már diétáztál, biztosan ettél már néhány alacsony zsírtartalmúnak mondott élelmiszert. De ezek az élelmiszerek rendkívül rossz hatással lehetnek az egészségre – rosszabbak, mint a cukros üdítők! Diéta ide, vagy oda, jobban jársz, ha hanyagolod őket!
A finomított cukorról ismert, hogy gyorsan felnyomja az inzulinszintet, ezzel is ösztönözve a rákos sejtek növekedését a testben. A fruktózban gazdag édesítők, mint pl. a kukoricaszirup. az egyik legrosszabb választás. Nagyobb mennyiségben ételekhez hozzáadott formában van jelen, még ha nem is tüntetik fel. Rendszeres fogyasztása elhízáshoz vezet, és számos betegség okozójaként tartják számon.
Ha mértékkel fogyasztod a vörös húst, abból még nem lesz baj. Viszont, napi rendszeres fogyasztása hozzájárul a rákos sejtek növekedéséhez a szervezetben. Ha keveset eszünk belőle, az még jótékony is lehet. Ha nagy húsevő vagy, és évek óta tömöd magadba a vörös húsokat, számíts rá, hogy még a köszvény is be fog kopogtatni hozzád.
Ha azt hiszed, hogy rendszeres gyümölcsfogyasztással elkerülheted a betegségeket, ki kell ábrándítsunk! Hacsak nem biogyümölcsről van szó, akkor a rák esélye igen nagy. A növényvédőszer-maradványokat a víz sem mossa le minden esetben!
A konzervételek többsége okot ad az aggodalomra – a leginkább azonban a paradicsom. A konzerv bélése ugyanis tartalmazhat biszfenol-A (vagy BPA) vegyi anyagot. Ez az anyag erősen mérgező a szervezetre nézve, és hatékonyan gyorsítja a rákos sejtek növekedését.
A halfogyasztás az egyik legjobb, amit az egészségedért tehetsz! Azonban nem mindegy, hogy milyen halat eszel! A tenyésztett lazacot jobb, ha kihúzod az étlapodról, ugyanis sokszor természetellenes az étrendjük, tele van vegyi anyagokkal, antibiotikumokkal – mindegyikről ismert, hogy rákkeltőek.
Ha egyszer belekezdesz, nem tudod abbahagyni! Felfalsz egy egész zacskónyit! Ennél nagyobb hibát nem is követhetnél el! A csipszek nagy mennyiségben tartalmaznak akrilamidot, mely ugyancsak rákkeltő anyag és akkor aktiválódik, amikor az élelmiszert túl nagy hőmérsékleten sütik vagy főzik.
A feldolgozott ételek igen rossz hatásúak egészségünkre nézve. A hidrogénezett olajok gyakorta használatosak a feldolgozott ételek tartósításához, ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizzék szavatosságukat. Hidd el, nem teszel jót magadnak, ha sok ilyen tartalmú ételt fogyasztasz!
A nitrátok önmagukban nem okoznak rákot, ám bizonyos körülmények között a vegyi anyagok megváltozhatnak a szervezetben, ilyenkor nő meg a rák kialakulásának esélye. Azon élelmiszerek, melyeket nitritek vagy nitrátok használatával tartósítottak, vagy színeztek, a lehető legrosszabb választások.
Az édesítőszereket legtöbbször a diétázók vagy más okból étrendet váltók használják. Sokan csak a cukrot akarják kiváltani vele. Sajnos azonban, akik ezeket rendszeresen fogyasztják, pl. üdítőben, kávéban, tulajdonképpen hízni fognak. Akik cukorbetegek, azoknak sem sokat használnak – sőt, megnehezítik a szervezet számára, hogy szabályozza a vércukorszintet.
Az alkoholról mindenki tudja, hogy rombolja a szervezetet. Főleg, ha valaki rendszeresen nagyobb mennyiséget vedel belőle! Jelenleg a második leggyakoribb oka a ráknak, közvetlenül a dohányzás után. A közepes vagy kismértékű alkoholfogyasztás lehet egészséges, sőt a szívbetegség kockázatát is csökkentheti, ám a mértéktelen ivás szívelégtelenséghez, stroke-hoz és hirtelen halálhoz vezethet.
A feldolgozott élelmiszerek többségének gyakori összetevője a finomított fehér liszt. Elfogyasztása után a szervezetben túl gyorsan emelkedik a vércukorszint, amely serkenti a rákos sejtek növekedését. Ezt a magas glikémiás indexű élelmiszereknél is felfedezték.
A burgonyacsipszhez hasonlóan a hasábburgonya is magas mennyiségben tartalmazza az akrilamid nevű rákkeltő anyagot, mely nagy hőmérsékleten történő sütéskor, főzéskor képződik. Tanulmányok szerint növeli számos ráktípus kialakulásának esélyét.
Forrás: napidoktor.hu